Dostupni linkovi

Papa: Zaštititi dostojanstvo i prava migranata


Budućnost naših naroda u velikoj meri zavisi od toga kako našoj deci garantujemo dostojanstvenu budućnost: Papa Franja na Tajlandu

Papa Franja govorio je u Tajlandu o zaštiti prava dece i moralnim problemima vezanim za migraciona kretanja.

"Mislim na sve žene i decu današnjice, posebno ranjive, zlostavljane i izložene svim oblicima eksploatacije, ropstva, nasilja i zloupotreba", rekao je papa u prvom govoru tokom posete Tajlandu, pred civilnim i političkim predstavnicima.

U prisustvu tajlandskog premijera generala Prajuta Čan-O-Če, rimokatolički poglavar je pohvalio napore vlade u Bangkoku da "eliminiše pošast" seksualnog iskorišćavanja najmladjih.

"Budućnost naših naroda u velikoj meri zavisi od toga kako našoj deci garantujemo dostojanstvenu budućnost", rekao je papa, napominjući da je ove godine i 30. godišnjica usvajanja Konvencije UN o pravima deteta i adolescenata.

Prema njegovim rečima, u tom smislu moramo raditi za dobrobit dece, "za njihov društveni i intelektualni razvoj, njihov pristup obrazovanju".

On je govorio i o migracionim kretanjima i njihovoj vezi sa "jednim od glavnih moralnih problema" s kojima se suočava današnja generacija, ističući da je "potrebno razviti efikasne mehanizme zaštite dostojanstva i prava migranata i izbeglica".

Papa Franja stigao je juče u Bangkok. U poseti Tajlandu boraviće tri dana zatim ide u Japan.

XS
SM
MD
LG