Dostupni linkovi

Papa pozvao na otvaranje humanitarnih koridora iz Azovstala


Papa je početkom travnja također govorio o Ukrajini, pokazavši zastavu koji je dobio iz Buče gdje su nad civilima počinjeni zločini tijekom ruske invazije

Papa Franjo je u nedjelju pozvao da se otvore humanitarni koridori kojima bi se evakuirali ljudi koji su ostali zarobljeni u čeličani Azovstal u Mairupolju u Ukrajini.

Obraćajući se tisućama vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra u Rimu, koji su došli po njegov podnevni blagoslov, Franjo je ponovno implicitno kritizirao Rusiju.

Sveti otac je pozvao na jednomjesečnu molitvu za mir u Ukrajini.

"Moje misli odmah idu prema ukrajinskome gradu Mariupolju, Marijinom gradu, koji je barbarski bombardiran i uništen", rekao je, misleći pritom na ukrajinski lučki grad koji je većim dijelom pod ruskom kontrolom, a ime je dobio po Mariji.

U rimokatolicizmu je svibanj posvećen Mariji, majci Božjoj.

Papa je opisao rat u Ukrajini kao "regresiju čovječanstva" zbog koje "pati i plače".

"Patim i plačem misleći na patnju ukrajinskog stanovništva, posebno najslabijih, starijih, djece", rekao je papa.

Istodobno je u nedjelju u centar za privremeni smještaj stigla prva skupina od oko 40 evakuiranih civila koji su uspjeli napustiti područje oko čeličane Azovstal u ukrajinskome Mariupolju.

Na Reutersovim se fotografijama vide civili koji stižu u selo Bezimenne u Donjeckoj regiji. Onamo su dovezeni autobusima s ukrajinskim tablicama u konvoju s ruskim snagama i u vozilima sa simbolima Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG