Dostupni linkovi

Papa planira posjetu romskoj zajednici u slovačkim Košicama


Prizor iz romskog naselja Lunik IX, Košice (6. septembar 2021.)
Prizor iz romskog naselja Lunik IX, Košice (6. septembar 2021.)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo posjetit će sljedeće sedmice romsko naselje u Slovačkoj.

Papa će posjetiti romsku zajednicu Lunik IX, u kvartu slovačkog grada Košice, u koje ne zalazi ni slovačko stanovništvo, niti policija.

Ovo će biti prva posjeta jednog pape socijalno najisključenijoj manjinskoj grupi u Slovačkoj.

Pogodno mjesto za "papu periferije", Lunik je najveće od oko 600 trošnih, marginaliziranih naselja u kojima živi 20 posto najsiromašnijih od 400.000 Roma u toj zemlji.

Većina naselja nema osnovne stvari kao što su tekuća voda, sistem kanalizacije, plin ili struja.

"To nam je velika čast", rekao je gradonačelnik ovog naselja Marcel Sana, koji je lokalni stanovnik od svoje druge godine.

On je dodao da čak i ako papa kaže samo nekoliko riječi, njegovo prisustvo će biti veliki podstrek za sve one koji tu žive, socijalno ugroženim i siromašnim ljudima kojima je potrebna takva podrška.

Romi su dugo žrtve rasizma i diskriminacije u Slovačkoj i na drugim mjestima u centralnoj i istočnoj Evropi, i konstantno se susreću sa preprekama u procesu zaposlenja ili obrazovanja.

Papa će u Slovačku doći u nedjelju (12. septembar) nakon kraće pauze u Mađarskoj. On će ostati u zemlji do srijede (15. septembar), a posjetit će i Bratislavu, Prešov i Šaštin.

Posljednja papska posjeta Slovačkoj bila je 2003. godine kada je dolazio papa Ivan Pavao II.

Posjeta pape Slovačkoj i Mađarskoj trajat će od 12. do 15. septembra, objavljeno je na internetskoj stranici Svete stolice.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG