Dostupni linkovi

Papa u Mađarskoj apelovao na otvorenost prema drugima


Premijer Mađarske i papa Franja tokom susreta u Muzeju lepih umetnosti u Budimpešti, 12. septembar 2021.
Premijer Mađarske i papa Franja tokom susreta u Muzeju lepih umetnosti u Budimpešti, 12. septembar 2021.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja odao je 12. septembra u Budimpešti počast naciji "vezanoj za svoje korene", ali je takođe pozvao Mađare da budu otvoreni prema svima.

"Versko osećanje je snaga ove nacije tako privržene svojim korenima. Ali krst, pored toga što nas poziva da se dobro ukorenimo diže i pruža svoje ruke ka svima. Moja želja je da vi budete takvi usidreni i otvoreni, ukorenjeni i puni poštovanja", rekao je papa u obraćanju iz svog papamobila pred masom ljudi koja se okupila da ga čuje.

Papa je u Budimpeštu došao u posetu od nekoliko sati kako bi predvodio misu na zatvaranju Međunarodnog euharističkog kongresa.

Pri dolasku, sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Orban, čije se antiimigracione politike sukobljavaju sa papinim pozivom za pružanje dobrodošlice izbeglicama, pozdravio je papu u Muzeju lepih umetnosti i njih dvojica su održali privatni sastanak kojem su prisustvovali i mađarski predsednik Janoš Ader i vatikanski zvaničnici.

Sa sastanka nije bilo zvaničnih saopštenja, ali je Orban, koji se protivi dolasku izbeglica, na svom Facebook nalogu napisao da je "tražio od pape da ne dozvoli da nestane hrišćanska Mađarska".

Orban je često opisivao svoju vladu kao branitelja hrišćanske civilizacije u Evropi i branu protiv migranata iz većinski muslimanskih zemalja.

Papa Franja je ranije izrazio solidarnost sa migrantima i izbeglicama i kritikovao, kako je rekao, "nacionalni populizam" vlada kao što je mađarska.

On je pozvao vlade da prihvate i integrišu što više migranata.

Papa Franja je posle nekoliko sati u Mađarskoj otputovao u trodnevnu državnu posetu susednoj Slovačkoj.

Vatikan i mađarski zvaničnici insistiraju na tome da papa Franja ovim neravnomernim rasporedom poseta ne namerava da uvredi Mađarsku ukazujući da su ga mađarska crkva i država pozvali samo da zatvori međunarodnu versku konferenciju.

Na letu iz Rima papa je izgledao u dobroj formi dva meseca posle operacije kada debelog creva.

U razgovoru sa novinarima rekao je da se raduje nastavku putovanja u inostranstvo posle zastoja zbog korona virusa i postoperativnog oporavka.

Izvor: AP, AFP
XS
SM
MD
LG