Dostupni linkovi

Papa pozvao vlade da se pozabave demografskom krizom


Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo na konferenciji u Rimu, Italija, 10. maja 2024.
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo na konferenciji u Rimu, Italija, 10. maja 2024.

Vlade moraju provesti "ozbiljne i učinkovite" politike u korist obitelji kako bi se uhvatile u koštac s problemima pada nataliteta i starenja stanovništva, rekao je u petak poglavar Rimokatoličke crkve, pozivajući mlade da imaju povjerenja u budućnost.

Papa Franjo, govoreći na konferenciji o rastućoj demografskoj krizi, rekao je da je broj rođenih prvi pokazatelj "nade naroda", a Europa se sve više pretvara u "stari, umorni i rezignirani" kontinent, piše Reuters.

"Hitno su potrebne učinkovite politike, hrabri, konkretni i dugoročni izbori... Postoji potreba za većom predanošću svih vlada kako bi se mlade generacije stavile u poziciju da ostvare svoje legitimne snove", rekao je.

U posljednjih deset godina stopa plodnosti u Europi je stala na 1,5 rođeno dijete po ženi. To je iznad najniže razine zabilježene u istočnoj Aziji, ali daleko ispod 2,1 potrebnog za održavanje razine stanovništva.

"Postoji činjenica koju mi je rekao jedan demografski znanstvenik. Trenutno investicije koje donose najviše prihoda su tvornice oružja i kontracepcija. Jedna uništava život, druga sprječava život... Kakvu budućnost imamo? Ružna je", poručio je papa.

U Italiji je rođenje palo na rekordno nisku razinu u 2023., što je 15. uzastopni godišnji pad, objavio je u martu nacionalni statistički institut ISTAT.

Uzastopne vlade do sada nisu uspjele preokrenuti trend, unatoč ponovljenim obećanjima.

"Domovi su ispunjeni predmetima i ispražnjeni djecom, postaju vrlo tužna mjesta. Ne nedostaje malih pasa, mačaka. Njih ne nedostaje. Nedostaje djece", riječi su pape Franje.

Naglasio je da bi politike trebale omogućiti majkama da ne moraju birati između posla i brige o djeci, a mladim parovima dati stabilan posao i mogućnost kupovine doma.

"Znam da se za mnoge od vas budućnost može činiti uznemirujućom i da usred pada nataliteta, ratova, pandemija i klimatskih promjena nije lako održati nadu živom. Ali nemojte odustati, imajte vjere", rekao je papa, misleći na mlade.

XS
SM
MD
LG