Dostupni linkovi

Papa Franja ne isključuje mogućnost da odstupi, ali kaže još nije vreme za to


Papa Franja blagosilja transparent sa imenima školske dece tokom posete Maskvacisu, Alberta, Kanada, 25. jula 2022.
Papa Franja blagosilja transparent sa imenima školske dece tokom posete Maskvacisu, Alberta, Kanada, 25. jula 2022.

Papa Franja rekao je da bi uskoro moglo doći vreme kada treba da razmisli o povlačenju - i da će to učiniti ako smatra da njegovo zdravlje odredi da ne može da obavlja svoju funkciju na način na koji bi trebalo.

Ovo je poručio na kraju boravka u Kanadi - gde se izvinio starosedeocima.

Osamdesetpetogodišnji pontifik je naglasio da za sada namerava da nastavi sa svojim dužnostima - i da će ga Bog voditi kada da se povuče, ako se to uopšte dogodi.

"Nije katastrofa promeniti papu, nije tabu", rekao je on novinarima iz invalidskih kolica u avionu sa kanadske arktičke teritorije za Rim. "Vrata (za penziju) su otvorena – to je normalna opcija. Ali do danas nisam pokucao na ta vrata. Nisam osetio potrebu da razmišljam o ovoj mogućnosti – to ne znači da za dva dana možda ne bih počeo da razmišljam o tome", rekao je, prenosi BBC.

Poslednjih meseci papa Franja je patio od stalnih problema sa kolenom koji su uticali na njegovu pokretljivost. Veći deo posete Kanadi proveo je u invalidskim kolicima. Ali on je ranije odbacio spekulacije o ozbiljnijim bolestima opasnim po život.

"Ovo putovanje je bilo intenzivno", rekao je. "Mislim da ne mogu da nastavim da putujem istim ritmom kao nekad u mojim godinama i sa ograničenjem zbog kolena. Ili treba da se malo sačuvam da bih nastavio da služim Crkvi, ili treba da razmislim o mogućnosti da se povučem", rekao je papa čiji se prethodnik Benedikt XVI penzionisao zbog lošeg zdravlja 2013. godine.

Papa Franja je rekao da želi da uskoro poseti Ukrajinu, ali da će prvo morati da potraži savet svojih lekara.

Tokom svoje posete Kanadi, njegov fokus bio je da se izvini starosedeocima u regionu za nepravde koje su protiv njih počinili pripadnici Katoličke crkve. Činilo se da je Papa najviše angažovan u svojim interakcijama sa lokalnim stanovništvom - posebno sa onima koji su preživeli zlostavljanje u katoličkim školama.

XS
SM
MD
LG