Dostupni linkovi

Bajden, papa Franja i imam Al Tajib zajedno pozvali na saradnju u pandemiji


Susret pape Franje i američkog predsednika Džoa Bajdena u Vatikanu, 29. oktobar 2021.
Susret pape Franje i američkog predsednika Džoa Bajdena u Vatikanu, 29. oktobar 2021.

Američki predsednik Džo Bajden pridružio se papi Franji i vodećem sunitskom imamu u pozivu na veću globalnu saradnju u borbi protiv pandemije korona virusa, klimatskih promena i drugih svetskih kriza.

Zajednički poziv upućen je 4. februara, na drugu godišnjicu značajne hrišćansko-muslimanske mirovne inicijative.

Vatikan je objavio izjavu Bajdena povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskog bratstva - proslave međuverskog i multikulturalnog razumevanja.

Dan su ustanovile Ujedinjene nacije, inspirisne značajnim dokumentom koji su 4. februara 2019. u Abu Dabiju potpisali papa Frana i šeik Ahmad al Tajib, imam Al-Azhar centra za sunitsko učenje u Kairu.

U dokumentu se poziva na veće međusobno razumevanje i solidarnost u suočavanju sa svetskim problemima.

U svojoj poruci, Bajden je rekao da su današnji sukobi i krize preveliki da bi ih jedan narod ili država rešili.

"Oni zahtevaju da razgovaramo jedni s drugima u otvorenom dijalogu kako bismo promovisali toleranciju, inkluziju i razumevanje", rekao je američki predsednik.

Papa Franja je u poruci naveo da "svi živimo pod istim nebom, nezavisno od toga gde i kako živimo, boje naše kože, religije, društvene grupe, pola, starosti, ekonomskih uslova ili našeg zdravstvenog stanja".

"Svi smo različiti, a ipak jednaki, a ovo vreme pandemije je to jasno pokazalo", rekao je papa.

Al Tajib je poslao poruku u kojoj je pozdravio "dragog brata" Franju i nazvao ga "neprestano hrabrim pratiocem na putu bratstva i mira".

"Krenuli smo ovim putem u nadi za novi svet bez ratova i sukoba, gde će uplašeni biti umireni, siromašni izdržavani, ranjivi zaštićeni", rekao je on.

Iako su takvi ciljevi "neprihvatljivi za ratne huškače", al Tajib je rekao da je "put mira predodređen za sve vernike u Boga".

Hrišćansko-muslimanska mirovna inicijativa ima i podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, a formirana je i komisija na visokom nivou.

Poruka pape Franje 4. februara prevedena je i na hebrejski jezik.

XS
SM
MD
LG