Dostupni linkovi

Papa ipak skeptičan o ujedinjenju dve hrišćanske crkve


Papa Franja i vaseljenski patrijarh Varolomej u Istanbulu
Papa Franja i vaseljenski patrijarh Varolomej u Istanbulu

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja izjavio je po povratku kući iz Turske da je skeptičan prema mogućnosti da se dve hrišćanske crkve, u raskolu od 1054. godine, ponovo ujedine.

On je podvukao da se hrišćani nalaze na putu ujedinjenja, putu koji mora biti pređen. Ali je i dodao:

"Mi jesmo na tom putu, ali takođe moramo da čekamo teologe da se slože među sobom. Nikada nećemo dočekati taj dan, uveravam vas. Skeptičan sam."

U istom danu papa je tako ohladio nadanja koja je probudio samo nekoliko sati ranije kada je iz Istanbula, gde se susreo sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, pozvao na ujednjenje dve crkve:

"Vapaj žrtava sukoba poziva nas da bez odlaganja idemo putem pomirenja i zajedništva između katolika i pravoslava", poručio je.

Utoliko pre, naveo je papa Franja u poruci iz Istanbula, što se u tom trenutku nalazio u blizini država, misleći na Siriju i Irak, bolno pokidanih dubokim i krvavim sukobom.

Odao je i priznanje Turskoj koja je primila oko dva miliona izbeglih i pozvao sve verske i političe muslimanske vođe, kao i muslimanske intelektualce da "jasno" i nedvosmisleno osude islamistički terorizam.

Molitve za mir uputio je i tokom posete Plavoj džamiji, najpoznatijem hrišćansko-islamskom spomeniku u Istanbulu:

Istanbul: Molitva pape Franje u Plavoj džamiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Papa je služio i zajedničku liturgiju sa patrijarhom Vartolomejem prvim, duhovnim vođom 300 miliona pravoslavnih hrišćana u svetu.

Takođe učinio je upečatljiv gest primajući blagoslov od Vartolomeja, da bi potom dvojica crkvenih velikodostojnika zajedničkom delaracijom pozvali na mir u Ukrajini.

Tokom povratka u Vatikan, u avionu, papa je izjavio i da je spreman da se "bilo kada, i bilo gde" sastane sa patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom.

"Ja sam rekao: ići ću gde god želite, samo recite. On (Kiril) takođe ima istu želju. Ali zbog problema oko rata, susret sa papom mora da čeka. Mi međutim ne želimo da čekamo. Želimo da idemo napred", rekao je Franja.

XS
SM
MD
LG