Dostupni linkovi

Pandora papiri pozivaju na akciju u Aziji


Anwar Ibrahim, čelnik opozicije u Maleziji

Glavni čelnik opozicije Malezije pozvao je u ponedjeljak, 4. oktobra, da se informacije o curenju podataka iz Pandora papira raspravljaju u Parlamentu, nakon što je saznao da su bivši ministar financija te nekoliko sadašnjih dužnosnika mogli biti umiješani u offshore kompanije osnovane u poreznim oazama, javlja Associated Press.

Anwar Ibrahim zatražio je raspravu o ovom "hitnom pitanju, jer se spominju neka velika imena u zemlji". Identificirao je bivšeg ministra financija Daima Zainudddina, kao i sadašnjeg ministra financija Tengku Zafrula Aziza i još trojicu političara.

"Vjerujem da je ovo pitanje u interesu ljudi, jer se u njemu spominju i imena vladinih i opozicijskih političkih ličnosti", napisao je u objavi na Facebooku uz koju je priložio svoj službeni zahtjev za parlamentarnu raspravu.

Zafrul, bankar koji je prošle godine imenovan ministrom financija, rekao je u priopćenju da je prekinuo veze s holding kompanijom i bankom koja se spominje u izvješću do 2010.

Sugerirao je da razmišlja o tome da tuži internetski portal s vijestima Malaysiakini, jedinu malezijsku medijsku organizaciju koja je sudjelovala u istrazi Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) koji su objavili Pandora papire.

"Uputio sam stvar svojim odvjetnicima na daljnje savjete i odgovarajuće radnje", rekao je.

Medijske organizacije diljem svijeta surađivale su putem ICIJ-a kako bi pregledale i izvijestile o gotovo 12 miliona datoteka koje je konzorcij pribavio od 14 offshore subjekata.

Drugdje u regiji, časopis koji je surađivao na curenju dokumenata iz Indonezije, sedmični Tempo, izvijestio je da je ministar vlade Luhut Pandjaitan bio izvršni direktor naftne i plinske tvrtke sa sjedištem u Panami, Petrocapital SA.
Njegov glasnogovornik Jodi Mahardi potvrdio je da je Panjaitan, koordinator ministarstva pomorstva i ulaganja, bio na toj ulozi od 2007. do 2010. godine, ali je rekao da je to vrijeme u kojem kompanija nije pronašla nikakve investicijske projekte.

"Usput su postojale razne prepreke vezane uz zemljopisni položaj, kulturu i sigurnost ulaganja, pa je gospodin Luhut B. Pandjaitan odlučio dati ostavku na Petrocapital i usredotočiti se na svoje poslovanje u Indoneziji", rekao je za Associated Press u pisanoj izjavi.

U Maleziji se Malaysiakinijevo izvješće o curenju podataka prvenstveno usredotočilo na bivšeg ministra financija Daima, poslovnog čovjeka koji je tu funkciju obavljao od 1984. do 1991., te od 1999. do 2001. godine.

U njemu se navodi da je umiješan u osnivanje tvrtke na Britanskim Djevičanskim Otocima za njegove sinove, tada u dobi od 9 i 12 godina, između ostalog.

Posjedovanje offshore kompanije nije nužno nezakonito, a kada ga je kontaktirao Malaysiakini, Daim je rekao da su mu svi porezi u potpunosti plaćeni u svim jurisdikcijama u kojima posluje i gdje se ostvaruje prihod.

Rekao je da nisu svi poslovi povezani s njim u dokumentima, te da neki pripadaju njegovoj djeci.

XS
SM
MD
LG