Dostupni linkovi

Češki premijer: Pandorini papiri zavera da ne pobedim na izborima


Češki premijer Andrej Babiš
Češki premijer Andrej Babiš

Češki premijer Andrej Babiš označio je novi istraživački projekt 600 novinara iz celog sveta, Pandorini papiri, kao zaveru smišljenu zato da on ne pobedi na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra i negira je da je učinio bilo šta nezakonito u kupovini luksuznih nekretnina u Francuskoj preko namenski osnovanih kompanija u tzv. "poreskim rajevima".

"Čekao sam šta će izvući neposredno pred izbore da mi nanesu štetu i da utiču na češke izbore. Ovog puta slučaj star 12 godina. U njemu je jasno da nisam učinio ništa protiv zakona ni loše, ali to ih ne sprečava u tome da pokušavaju da me blate i tako utiču na češke izbore", rekao je Babiš o toj aferi.

"Ovo je stvar iz 2009. tako da je veoma interesantan trenutak objavljivanja, dva sata pred početak ove debate", kazao je Babiš.

"Na primer gospodin [Ivan] Bartoš (lider opozicione stranke Pirati) kaže da je reč o pranju novca. Želim da kažem da je reč o mom novcu koji je poslat iz češke banke, oporezovan je i vraćen u Češku Republiku", rekao je Babiš.

Portal Investigace.cz koji je zajedno sa novinarima iz 117 zemalja proučavao dokumente iz "poreskih rajeva" objavio je u nedelju da je sadašnji češki premijer, 2009. godine osnovao dve ofšor kompanije i preko njih sam sebi poslao 22 miliona evra da kupi 16 luksuznih nekretnina, među njima i mali zamak blizu Kana na Azurnoj obali, u Francuskoj.

Ni novac, ni ofšor kompanije Babiš koji tada još nije bio u politici, već samo jedan od čeških tajkuna, vlasnik agrohemijskog koncerna Agrofert, nije naveo posle u imovinskoj prijavi.

"Cela šema izaziva niz pitanja i podozrenja. Andrej Babiš bi trebalo zato da objasni odakle mu tih 15 miliona evra. I zašto je naručio osnivanje tako komplikovane šeme koja praktično onemogućava da se uđe u trag stvarnom poreklu novca", napisao je portal Investigace.cz.

Premijer Babiš je sinoć u predizbornoj TV debati lidera na televiziji CNN Prima kazao da lako može da dokaže da su to oporezovane pare koje su otišle iz češke banke i u nju se vratile.

Lideri svih ostalih stranaka zatražili su u toj debati da se istraži ova afera u kojoj se Babiš našao u društvu oko 330 političara i javnih ličnosti iz celog sveta koje su imovinu krile po poreskim rajevima ili komplikovanim ofšor transakcijama izbegavale da plate pun porez.

"Nijedna normalna trgovinska transakcija tako ne bi izgledala. Ta šema izgleda kao da je iz udžbenika za kriminaliste. U engleskom jeziku čak za to postoji izraz - loan back", kazao je povodom Babiševe afere bivši češki istražitelj finansijskog kriminala Kamil Kouba.

Babiš je jedan od 300 državljana Češke čije ime se pojavilo u Pandorinim papirima u vezi sa 178 ofšor kompanija a lično je do sada istupao sa oštrom kritikom poreskih rajeva tvrdeći da on u njima ne drži novac.

"Nemam nikakve ofšor kompanije kao vi što držite novac u ofšoru", kazao je 2015. godine već kao ministar finansija a 2018. godine kada su bila objavljena prva međunarodna novinarska istraživanja Babiš kao premijer tražio je da se provere češki građani da li imaju neku imovinu u poreskim rajevima.

Babiš je odbijao 14 dana, u periodu pre objavljivanja Pandorinih papira, da da bilo kakvu izjavu portalu Investigace.cz.

Čak su u poslednjem trenutku prošle nedelje odbijene akreditacije novinarima tog portala, ali i nekim uglednim zapadnim medijima, francuskim i nemačkim, te nisu mogli da uđu na konferenciju za novinare Babiša i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Babiš, osnivač Agroferta, koncerna koji se bavi proizvodnjom i prodajom hrane i hemikalija i poseduje medijsku imperiju, zbog čega ga zovu "češkim Berluskonijem" - ušao je u politiku 2011. godine i osnovao novu političku stranku, ANO, za kampanju protiv korupcije.

Postao je ministar finansija 2014. i premijer 2017. godine, zamrznuvši svoje vlasništvo u Agrofertu pre nego što je preuzeo češku vladu.

On se suočava s krivičnom istragom zbog navoda da je krio vlasništvo nad projektom izgradnje konferencijskog i rekreacijskog odmarališta izvan Praga kako bi se kvalifikovao za dva miliona evra subvencija Evropske unije namenjenih malim preduzećima.

On je negirao bilo kakvu grešku u tom slučaju. Očekuje se da će tužioci u narednim nedeljama odlučiti da li će Babišu morati da se sudi ili će odustati od ovog slučaja.

U nalazu Evropske komisije objavljenom u aprilu ove godine ukazuje se na Babiševe stalne veze sa Agrofertom, koji je primao evropske razvojne subvencije dok je na funkciji, što predstavlja sukob interesa.

Babis je više puta rekao da je ispunio zakonske uslove stavljajući svoju imovinu u poverilačke fondove.

XS
SM
MD
LG