Dostupni linkovi

Imenovan prvi američki izaslanik za islamske zemlje


Farah Pandith
Američka državna sekretarka Hilari Klinton potvrdila je izbor prvog izaslanika za islamske zemlje, Farah Pandit. Njeno imenovanje je deo nove strategije Obamine administracije smanjivanja tenzija u odnosima sa islamskim zemljama uključujući i stvaranje drugačije percepcije u njima u odnosu na dosadašnju o Americi kao neprijatelju.

Hilari Klinton je izjavila na ceremoniji da ovaj izbor nije mogao doći u bolje vreme.

„Kao što je predsednik Obama izjavio u Kairu i Ankari, naša država teži ka novom početku u odnosima sa muslimanima širom sveta koji bi počivali na međusobnim interesima i poštovanju. To iziskuje od nas da slušamo, razmenjujemo ideje i pronađemo oblasti od zajedničkog interesa kako bismo obezbedili mirnu i prosperitetnu budućnost.“


Hillary Clinton: Težimo novom početku odnosa sa islamskim zemljama
Imenovanje izaslanika ima i za cilj da se stvori drugačija slika o Americi u islamskom svetu u kome još dominira „propaganda, stereotipi i netačne generalizacije“ o namerama Vašingtona.

Novi izaslanik Farah Pandit će se usredsrediti na pitanja zajednička svim ljudima, kazala je Hilari Klinton, počev od:

„Nada za našu decu, do razgovora u vreme obeda da li ćemo imati miran, prosperitetan i stabilan svet. Ima više od 1,4 milijarde Muslimana širom sveta. To je veća populacija nego u Kini ili Indiji. Izazovi poput siromaštva, gladi, klimatskih promena, korupcije - nisu karakteristična samo za jedan deo sveta, jednu naciju, veru. Ta pitanja zahtevaju angažman svih nas kako bismo pronašli rešenje koje bi ispunilo našu obavezu kao ljudi od vere - prema onima kojima je potrebna pomoć – da bismo se približili i stvorili zajedničke veze.“


Aktivan odgovor na brige muslimana u svijetu


Farah Pandit je američka muslimanka koja je rođena u indijskom delu Kašmira. Njeni roditelji su emigrirali u SAD dok je bila dete.

Kada je predložena za ovu funkciju u julu, opisala je svoje poreklo kao mešavinu iskustva u privatnom i javnom sektoru, a što joj omogućava da razmišlja kreativno šta obični muslimani svakodnevno rade i kako ih uključiti.

Govor američkog predsednika u Kairu praćen je sa velikim zanimanjem u islamskim zemljama

„Smatram da je reč o nijansama, poštovanju, slušanju, biti kreativan. Mislim da to omogućava različite vrste inicijativa.“

Njeno imenovanje odražava nastojanje Vašingtona ne samo da poboljša svoj imidž u islamskom svetu, već da aktivno sluša i odgovori na brige muslimana u Evropi, Africi i Aziji.

Obamin govor u Kairu u junu odredio je ton za, kako se nada, novu eru u odnosima SAD i islamskog sveta. Njegove reči su dobro primljene među muslimanima koji ističu da je glavni problem spoljna politika SAD za vreme bivšeg predsednika Džordža Buša koja je, kako ističu, bila usmerena protiv njih – od invazije na Irak, neograničenog držanja zatočenika u Gvantanamu, do ponižavanja zatvorenika u Abu Graibu.

Pandit kaže da planira da će iskoristiti postojeću infrastrukturu u Stejt Departmentu za dijalog između SAD i stranih zajednica, uključujući i kulturnu razmenu zajedničke sastanke. Pandit pre svega želi da sasluša šta su potrebe. Ona takođe ističe da neće isključiti nijednu grupu iz islamskog sveta.


Obama nema mnogo vremena


Ovo neće biti potpuno nova uloga za Farah Pandit. Džordž Buš ju je angažovao 2007. kao savetnika za pitanja muslimana u Evropi i Evroazije. Takođe, radila je za Savet nacionalne bezbednosti i američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID) u Kabulu.

Akbar Ahmed: Kriza se produbljuje i vreme je da se shvate problemi
Direktor islamskih studija na američkom univerzitetu u Vašingtonu Akbar Ahmed susreo se sa Farah Pandit u Beloj kući 2007. tokom večere za Ramadan. On kaže da ga je impresionirala kao „kompetentni diplomata“ sa pravim kvalifikacijama za ovaj posao.

Ahmed je savetovao generala Dejvida Petreusa i ambasadora Ričarda Holbruka o islamu i spoljnoj politici. On smatra da bez konkretnih promena na terenu Amerika ne može da pridobije muslimane koji već godinama gledaju na nju u najboljem slučaju sa sumnjičavošću, a u najgorem – neprijateljski.

"Lepo je govoriti o slušanju stavova druge strane, razumevanju, dostojanstvu i obnovi mostova, ali vododelnica je kada Palestinci posle nekoliko meseci, ili u Kašmiru, zatim Čečeni, Pakistanci – kažu da se skoro ništa nije promenilo – onda jača frustracija, očajanje i gnev“, ističe Ahmed.

On smatra da ako Pandit uspe da to što bude čula u razgovorima u islamskom svetu pretoči u konkretan odgovor i politiku – stvoriće neophodnu polugu koja je nedostajala Bušovoj administraciji.

„Obama nema mnogo vremena da se time bavi detaljno. On mora da žuri, on je u sedlu. Kriza se produbljuje u Avganistanu i Pakistanu, koje su muslimanske zemlje. Vreme je da se shvate problemi – a Farah ih očigledno dobro razume – i počne sa inicijativama koje bi spustile političku temperaturu, dale nadu ljudima, uključile ljude iz islamskog sveta“,
ističe Akbar Ahmed.
XS
SM
MD
LG