Dostupni linkovi

Naučnica iza britanske vakcine kaže da bi sljedeća pandemija mogla biti gora


Sarah Gilbert, naučnica koja stoji iza Oxfordove AstraZeneca

Jedna od naučnica koja stoji iza Oxfordove AstraZeneca vakcine protiv COVID-19 upozorava da bi sljedeća pandemija mogla biti zaraznija i smrtonosnija ako se više novca ne posveti istraživanju i pripremama za borbu protiv novih virusnih prijetnji.

U isječcima koji su objavljeni prije govora u ponedjeljak, prof. Sarah Gilbert kaže da je znanstveni napredak postignut u borbi protiv smrtonosnih virusa "ne smije biti izgubljen" zbog troškova borbe protiv trenutne pandemije.

"Ovo neće biti posljednji put da virus prijeti našim životima. Istina je da bi sljedeća mogla biti gora. Moglo bi biti zaraznije, smrtonosnije ili oboje", rekla je Gilbert.

Gilbert će u ponedjeljak pozvati vlade da udvostruče svoju predanost znanstvenim istraživanjima i spremnosti za pandemiju, čak i nakon što opasnost od COVID-19 nestane.

"Ne možemo dopustiti situaciju u kojoj smo prošli kroz sve što smo prošli, a onda otkrivamo da ogromni gospodarski gubici koje smo pretrpjeli znači da još uvijek nema sredstava za pripravnost na pandemiju", rekla je.

"Napredak koji smo napravili i znanje koje smo stekli ne smiju biti izgubljeni."

Gilbert će govoriti na predavanju Richarda Dimblebyja, nazvanog po preminulom televizijskom voditelju koji je bio prvi BBC-jev ratni dopisnik i pionir televizijskih vijesti u Britaniji.

Godišnje televizijsko predavanje sadrži obraćanja utjecajnih osoba u poslovanju, znanosti i vladi.

Zašto bi trebalo vakcinisati decu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:23 0:00

XS
SM
MD
LG