Dostupni linkovi

Sukobi demonstranata i policije u Nemačkoj zbog pooštravanja mera


Pripadnici policije nose demonstranta tokom protesta protiv vladinih mjera za suzbijanje COVID-19, Berlin 21. aprila 2021.

Oko 150 ljudi privedeno je 21. aprila na protestu protiv korona restrikcija u Berlinu, u blizini zgrade parlamenta, gde su poslanici usvojili zakon o pooštravanju saveznih mera protiv pandemije, prenela je agencija Reuters.

Prema izveštajima policije, na protestu se okupilo oko 8.000 demonstranata, a hašenja su usledila nakon što su pojedini učesnici napali policajce ili prekršili pravila o distanciranju.

Policija je koristila biber-sprej protiv demonstranata koji su bacali flaše i pokušavali da se popnu preko barijera.

"Mir, sloboda, bez diktature!", skandirali su neki od demonstranata noseći nemačke zastave i transparente na kojima je pisalo da zaključavanje zbog korona virusa podriva vrednosti sadržane u ustavu.

U objavi na Twitteru, policija je saopštila da će prekinuti protest, jer mnogi demonstranti nisu nosili zaštitne maske, niti se pridržavali mera fizičke distance.

Protest u Berlinu 21 april 2021.
Protest u Berlinu 21 april 2021.

Dok je trajao protest, nemački zakonodavci odobrili su predlog vlade kancelarke Angele Merkel da uvede jedinstvena ograničenja u područjima u kojima se korona virus prebrzo širi.

Donji dom parlamenta glasao je za plan sa 342 glasa za i 250 glasova protiv dok su 64 bila suzdržana. Gornji dom, u kojem su zastupljene vlade država, trebao bi da razmotriti zakone 22. aprila.

Predlog sadrži planove za uvođenje policijskog sata od 22 do 5 sati, ograničavanje ličnih kontakata, zatvaranje objekata za zabavu i sport i zatvaranje i ograničavanje pristupa mnogim trgovinama.

XS
SM
MD
LG