Dostupni linkovi

Palmer o izbornoj reformi u BiH: Smanjiti stepen diskriminacije


Specijalni izaslanik američkog Stejt Departmenta za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Metju Palmer izjavio je da bi problem izbornog zakona trebalo rešiti "uklanjanjem etničkih prefiksa".
Specijalni izaslanik američkog Stejt Departmenta za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Metju Palmer izjavio je da bi problem izbornog zakona trebalo rešiti "uklanjanjem etničkih prefiksa".

Specijalni izaslanik američkog Stejt Departmenta za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Metju Palmer izjavio je da bi problem izbornog zakona trebalo rešiti "uklanjanjem etničkih prefiksa" kod izbora članova Predsedništva BiH i zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

"Želeli bismo da vidimo neke ograničene ciljane promene Ustava BiH koje bi uklonile etničke prefikse sa izbora za Predsedništvo i za Dom naroda Federacije BiH. Želeli bismo da se paralelno s tim sprovede reforma izbornog zakonodavstva koja će omogućiti veću transparentnost i odgovornost", rekao je Palmer u intervjuu za Glas Amerike (VOA), uoči dolaska u Sarajevo.

Naveo je kako bi SAD želele da vide da u BiH postoji izborni sistem koji je u skladu sa temeljnim kompromisima koji su bili deo Dejtonskog sporazuma, ali i koji omogućava BiH da ispuni svoje obaveze i odgovornosti prema EU.

"To uključuje rešavanje konkretnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, u šta spada i slučaj Sejdić-Finci. Paket koji zagovaramo i na kojem radimo s političarima kako bismo krenuli napred bi postigao obe stvari: pozabavio se onim što brine Evropski sud za ljudska prava, slučajem Sejdić-Finci i drugim presudama Evropskog suda ali i promovisao funkcionalnost i pomogao BiH da krene napred prema Evropi", rekao je Palmer.

Istakao je da je odgovornost za pronalaženje konkretnih rešenja na političarima u BiH, a da međunarodna zajednica, pa tako i SAD, ostaju spremni da pomognu, ali da neće nametati nikakva rešenja.

Dodao je da je važno da se rešenja oko kojih se postigne dogovor definišu tako da se izbegne mogućnost novih sudskih osporavanja njihove sadržine, što znači da se mora izbeći bilo kakav novi oblik diskriminacije u izbornom procesu.

"Ideja je ukloniti i smanjiti stepen diskriminacije u političkom sistemu u BiH, osigurati da svi imaju priliku ne samo da glasaju, već i priliku da se kandiduju za bilo koju funkciju", istakao je Palmer.

Da su Sjedinjene Američke Države odredile bivšeg izaslanika za Zapadni Balkan Matthewa Palmera za nadgledanje programa izborne reforme u Bosni i Hercegovini, potvrdio je 17. septembra za Radio Slobodna Evropa Gabriel Escobar, koji je nedavno imenovan za zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Južnu i Srednju Europu.

Palmer započinje prvu posetu Bosni i Hercegovini od stupanja na novu funkciju.

XS
SM
MD
LG