Dostupni linkovi

Palestinci odustali od vakcina iz Izraela jer im ističe rok


Palestinska samouprava odustala je od dogovora na osnovu koga bi joj Izrael isporučio oko milion doza vakcina protiv korona virusa, samo nekoliko sati pošto je objavljeno da su se dve strane o tome dogovorile, prenosi Beta pisanje AP-a.

Palestinci i Izrael dogovorili su se da će Izrael poslati 1,4 miliona doza Pfizer/BioNTech vakcina u zamjenu da pirime isti broj vakcina od Palestinaca kasnije ove godine.

Objavljujući dogovor Izrael je rekao da će vakcinama "uskoro isteći rok", ali nije navedeno kada.

Palestinci su rekli da su vakcine “odobrene kako bi ubrzali proces vakcinacije u okupiranoj Gazi i Zapadnoj obali.”

“Rekli su nam da rok ističe u julu ili avgustu, što bi nam omogućilo dovoljno vremena za upotrebu”, rekla je novinarima Mai Alkaila palestinska ministrica zdravstva, prenosi Reuters.

“Ali (rok) je u junu. To nije dovoljno vremena da ih iskoristimo i zato smo ih odbili”, dodala je.

Početna pošiljka od 90.000 doza vraćena je Izraelu.

Izrael je vakcinisao oko 85 posto svog odraslog stanovništva i ukinuo je gotovo sve mjere uvedene zbog pandemije, a još ranije se suočio sa kritikama što nisu podijelili vakcine sa preko 4,5 miliona Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i u blokiranom pojasu Gaze.

Palestinska uprava je nabavljala vakcine preko privatnih kompanija i programa Svjetske zdravstvene organizacije namenjene siromašnim zemljama.

Do sada je vakcinisano oko 380.000 Palestinaca na Zapadnoj obali i 50.000 u Gazi. Zabilježeno je više od 300.000 slučajeva infekcije i 3.545. ljudi je preminulo na obje teritorije.

XS
SM
MD
LG