Dostupni linkovi

Palestinci na lokalnim izborima usred rastućeg bijesa na predsjednika Abbasa


Glasanje na opštinskim izborima u blizini Dženina na Zapadnoj obali, 11. decembra 2021.

Palestinci su u subotu 11. decembra održali opštinske izbore na Zapadnoj obali pod okupacijom Izraela u rijetkoj demokratskoj vježbi i usred rastućeg bijesa na predsjednika Mahmouda Abbasa nakon što je ranije ove godine otkazao planirane parlamentarne i predsjedničke izbore.

Više od 400.000 Palestinaca imalo je pravo da glasa za predstavnike u 154 seoska vijeća na Zapadnoj obali, gdje Abbasove palestinske vlasti imaju ograničenu samoupravu. Opštinski glasovi se obično održavaju svake četiri ili pet godina.

U Gazi se ne održavaju opštinski izbori, čiji islamistički vladari Hamas bojkotiraju glasanje usred razdora s Abbasovom strankom Fatah. 86-godišnji predsjednik odgodio je opštinska glasanja u velikim gradovima Zapadne obale, poput Ramale, koja su se mogla smatrati referendumom o Abbasovoj vladavini.

"Ovi izbori ne mogu biti alternativa parlamentarnim izborima," rekao je za Reuters Ahmad Issa, 23, ispred biračkog mjesta u selu Bir Nabala na Zapadnoj obali, dodajući da bi zakonodavno glasanje moglo ponuditi "horizont za mlade" i dovesti do reformi.

U selu Beit Kahil, žene i muškarci postrojili su se ispred biračkog mjesta, neki sa maskama za lice radi zaštite od COVID-19. Kada su ušli, stavili su glasačke papire u koverte i bacili ih u glasačke kutije, umačući prste u mastilo dok su odlazili u pokušaju da spreče ljude da glasaju dvaput.

Abbas, čija je podrška oslabila u anketama javnog mnjenja, izazvao je širok bijes u aprilu kada je otkazao zakonodavne i predsjedničke izbore zakazane za ljeto, pozivajući se na izraelsko ograničavanej palestinskog glasanja u istočnom Jerusalemu.

Abbasovi rivali, uključujući Hamas, optužili su ga da je koristio spor oko glasanja u Jerusalemu kao izgovor za otkazivanje izbora za koje su ankete pokazale da će on i njegova stranka izgubiti od islamističke grupe. Abas, koji je vladao dekretom više od jedne decenije, to poriče.

Glasnogovornik Hamasa, koji je bojkotirao prethodne opštinske izbore 2012. i 2017. godine, rekao je da ta grupa "odbija da učestvuje u djelimičnim izborima koji su prilagođeni Fatahu, a provode palestinske vlasti", pozivajući Abbasa da ponovo odloži otkazane ljetne izbore.

Hamas je uživao u porastu popularnosti na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu nakon što se borio u 11-dnevnom ratu s Izraelom u maju. Grupa je ove godine pobijedila na izborima za studentsko vijeće na nekoliko vrhunskih univerziteta na Zapadnoj obali, što je važan barometar podrške.

Palestinci traže državnost na Zapadnoj obali, Gazi i istočnom Jerusalemu, teritoriji koju je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine. Izrael je anektirao istočni Jerusalem u potezu koji nije međunarodno priznat, a mirovni pregovori između dvije strane su prekinuti 2014.

Hamas je pobijedio na posljednjim parlamentarnim izborima Palestinaca 2006. godine. Ta pobjeda je postavila tlo za politički prekid. Hamas je zauzeo Gazu nakon što je tamo vodio kratki građanski rat s Fatahom 2007. godine i od tada vlada obalnom enklavom.

XS
SM
MD
LG