Dostupni linkovi

Kan želi da mijenja Pakistan


Ko je Imran Khan
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

Ko je Imran Khan

Službeni rezultati izbora u Pakistanu pokazuju da je pobjednik stranka opozicijskog lidera Imrana Kana, koja osvaja 109 od 269 poslaničkih mandata u skupštini. No to nije dovoljno za parlamentarnu većinu, pa će Kan morati tražiti koalicijskog partnera radi formiranja Vlade.

Kanov oponent, sadašnja vladajuća Pakistanka muslimanska liga - Navaz, bivšega premijera Navaza Šarifa, koji je u zatvoru, osvojila je 63 mjesta, dok je treća po snazi Pakistanska narodna partija sa 39 poslanika. Još se broje glasovi za oko 20 poslaničkih mjesta.

Kan je spreman preuzeti mjesto premijera, jer mu je cilj mijenjati sliku Pakistana u svijetu, prvenstveno kao demokratske zemlje iz koje se neće odašiljati korupcijski skandali. Na vanjskopolitičkom planu založio se za "uzajamno korisne" odnose sa Sjedinjenim Državama usprkos napetim diplomatskim odnosima.

"Nažalost, naši odnosi do sada su ostali jednosmjerni", rekao je šezdesetpetogodišnji političar. "Mislim da SAD pomažu Pakistanu kako bi Pakistan pomagao Americi u američkom ratu u Afganistanu", izjavio je.

Kabul i Washington optužuju Islamabad da pruža utočište militantnim grupama poput talibana i mreže Hakani koji se bore u Afganistanu. Kan, pak, izražava potporu miru u susjednom Afganistanu.

"Ako je Afganistan u miru, Pakistan će također imati mir", rekao je Kan. "Naša će vlada nastojati donijeti mir u Afganistanu", istaknuo je on.

Također je ponudio maslinovu grančicu starom rivalu Indiji, rekavši kako dvije zemlje koje posjeduju nuklearno oružje trebaju riješiti dugotrajni spor oko himalajske regije Kašmir.

Kampanju je osmislio kao bitku protiv političke elite
Kampanju je osmislio kao bitku protiv političke elite

Uspije li mu postati premijer, jer čekaju ga koalicijski pregovori, Kan će i dokazati da je moguće da se političar koji se hrabro bori za svoje stavove može uspeti i do najviše dužnosti u zemlji.

Rođen u povlaštenoj obitelji i obrazovan na britanskom sveučilištu Oxford, Kan je bio poznat po plejbojevskoom stilu života. Oženio se bogatom britanskom nasljednicom Jemimom Goldsmith 1996. godine. No, od tada se još dva puta ženio.

Kan je kritizirao pakistanske liberale i prihvatio konzervativni islam, obećavajući "novi Pakistan" sa islamskom socijalnom državom i islamskim pravosudnim sustavom. On je populist koji je vodio antikorupcijsku kampanju i pridružio se ekstremističkim religijskim skupinama.

Kampanju je osmislio kao bitku protiv političke elite - u kojoj dominiraju stare stranke poput Pakistanske muslimanske lige i Pakistanske narodne partije, koje Kan optužuje za ometanje ekonomskog razvoja u osiromašenoj zemlji od 201 milijun stanovnika. Kan također vjeruje da će ga poduprijeti vojska.

No, analitičari ipak sumnjaju da Kan može radikalno promijeniti pakistansku vanjsku politiku koju diktira vojska koja je vladala više od polovice vremena od kada je proglašena nezavisnost Pakistana 1947. godine. Vojska je organizirala tri državna udara kako bi došla na vlast.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG