Dostupni linkovi

Pakistanske djevojčice se ne obaziru na prijetnje talibana


Djevojčica djevojčica se vidi kroz prozor škole oštećene nakon napada talibana, Swabi, novembar 2011.
Tekst: Reuters (priredila: Dinka Jurković)

Učenice civilne škole su bile potresene, ali spremne da se vrate učenju, nakon što su talibanski ekstremisti bombardirali njihovu školu u gradu Swabi, sjeverozapadno od glavnog grada Islamabada, 13.novembra 2011.

Ovu školu pohađaju djevojčice u uzrastu od 4 do 15 godina, i nakon bombaškog napada od njihovih učionica ostale su samo ruine sa polomljenim staklima, i želja djevojčica da nastave sa obrazovanjem.Izgleda da planovi talibana, uništavanje građanskih škola, u zapadnom Pakistanu izazivaju suprotan efekat – djeca su odlučna da nastave obrazovanje.

Djevojčice su bile potresene, plakale su gledajući krš i slomljena stakla njihovih učionica. Talibani su postavili bombu u još jednoj školi u Pakistanu.

Eksplozija koja se desila prošlog tjedna u sjevrozapadnom dijelu zemlje je još jedan dokaz da ekstremisti žele da spriječe žensku djecu da idu u škole.

Bomba je bila toliko jaka da su se svi satovi na zidovima zaustavili, bilo je 19. minuta poslije ponoći i eksplozija je učionice pretvorila u ruinu.

To je samo jedan od mnogih primjera. U kampanji koja je počela 2007. pakistanski talibani su uništili stotine škola. Ove sedmice, 22. novembra jedan je policajac ubijen a osmorica ranjena kad su pokušali demontirati pronađenu bombu u školi za djevojčice u regionu Mardan. Iako je njihova poruka jasna i glasna ona nije dočekana kako je očekivano.

"Da se oslobodimo terorizma"

U školi u Swabiju, oko 75 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada, Islamabada, su vrlo razočarani što im je škola uništena. Neke od učenica su rekle da se boje dok ostale tvrde da nisu uplašene, no sve su odlučne da nastave sa edukacijom.

Umjesto da prate nastavu za starim drvenim stolovima, djevojčice sada sjede napolju, u dvorištu, na travi, čekajući da radnici počiste tragove eksplozije.

Desetogodišnja Sumaira Saleem želi da postane učiteljica, kaže da ih ništa ne može spriječiti u učenju:
Učenica Sumaira Saleem: Ko god da postavlja te bombe, misle da nas mogu zastrašiti, no nas nije strah i mi ćemo nastaviti sa učenjem.

¨Ko god da postavlja te bombe, misle da nas mogu zastrašiti, no nas nije strah i mi ćemo nastaviti sa učenjem. Naši nas učitelji vole i nastavit ćemo sa obrazovanjem. Želimo postati neko u životu. Nismo uplašeni od bombi i želimo nastaviti sa učenjem bez obzira na sve¨, kaže ona.

U idealnom svijetu talibana žene bi trebale biti pokrivene od glave do stopala i naučiti samo kako da kuhaju i čiste, da se brinu o muževima i djeci i da vrlo rijetko izlaze iz kuće.

No to nije ideal za učenice poput osmogodišnje Sarah Kan, koja svaki dan pješači nekoliko kilometara kako bi došla u školu.

¨Želim da budem pilot borbenog aviona tako da mogu napraviti nešto za svoju naciju i državu. Da se oslobodimo od terorizma i ekstremizma¨, kazala je Sarah.

Sarah je vrlo svjesna kako talibani mogu biti bezobzirni, često čuje roditelje kako govore o ubistvima i otmicama ljudi. Za nju je najvažnije njeno obrazovanje, što može biti ključ za bolju budućnost zemlje.
XS
SM
MD
LG