Dostupni linkovi

Pakistan zabranio Bin Ladenovoj porodici da napušta zemlju


Slika jednog od sinova Osame Bin Ladena
Slika jednog od sinova Osame Bin Ladena
Pakistanska komisija koja ispituje ubistvo Osame bin Ladena želi za sada zadržati u zemlji članove porodice bivšeg vođe al Kaide.

Tri bin Ladenove žene i nekoliko djece pod zaštitom su države od kada je on ubijen, 2.maja 2011.godine.

Komisija koja ispituje uvjete u kojima je ubijen bin Laden zatražila je od Vlade da ne vraća članove njegove porodice u zemlje njihova porijekla, sve dok im oni ne daju signal. S obzirom da je zahtjev upućen i tajnim službama, nije izvjesno hoće li oni izići u susret.

"Zabrana" se odnosi na tri Osamine supruge, uključujući najmlađu Amal Ahmed al Sadah, i najmanje šestoro djece.

Dvije udovice su iz Saudijske Arabije, a 29-togodišnja Sadah, koja je navodno ranjena prilikom američke akcije, iz Jemena.

Ubrzo nakon akcije američkih komandosa, pakistanske vlasti su planirale izmještanje članova porodice.

Komisija obećala temeljnu istragu

Krajem juna bilo je šuškanja da će Sadah i njene mlade kćerke, napustiti Pakistan "u roku od nekoliko dana". Prema napisima jemenskih novina, aranžman je sklopljen izmedju dvije Vlade.

Komisija koja ispituje ubistvo vodje najpoznatije terorističke mreže sastavljena je od četiri člana, a na čelu im je sudac Vrhovnog suda. Prvi su sastanak održali juče (utorak 5. jula) iza zatvorenih vrata.

Hamza bin Ladena, sina Osame bin Ladena, u zapisu, 7. novembar 2001.
Između ostalog, komisija istražuje kako se svjetski najtraženiji terorist uspio sakriti u Abotabadu, u neposrednoj blizini pakistanske Vojne akademije.

Osim toga, istražitelji žele saznati sve okolnosti u kojima se desila američka akcija, otkriti njenu prirodu, pozadinu i greške, ukoliko ih je eventualno bilo.

Napad američkih komandosa, bez znanja pakistanske vlasti, naljutio je Islamabad. Okarakterizirano je to kao kršenje suvereniteta Pakistana.

Paralelno, otkrivanje bin Ladena u Pakistanu upućuje na to da su neki elemnti unutar pakistanske tajne službe znali i pomogli vođi al Kaide da tu nadje skrovište.

Pakistanska komisija obećala je temeljitu istragu. Ukoliko bude potrebno, ispitaće i visoke državne, vojne i političke vođe. Naglasili su međutim da će njihov identitet držati u tajnosti.
XS
SM
MD
LG