Dostupni linkovi

Pakistan uhapsio saradnike CIA-e u hapšenju bin Ladena


Policijska patrola pored kuće gdje je Osama bin Laden otkriven i ubijen, juni 2011
Policijska patrola pored kuće gdje je Osama bin Laden otkriven i ubijen, juni 2011
Priredila: Ena Stevanović

Najveća pakistanska tajna služba ISI je uhapsila nekoliko špijuna koji su prosljeđivali informacije za CIA i to u vremenu kada je izvršen pretres koji je rezultirao hapšenjem i smrću Osame bin Ladena.

Hapšenje špijuna CIA, uključujući i vojnog majora za kojeg se tvrdi da je prepisao brojeve registarskih tablica kada je posjetio Bin Ladenovo skrovište u Abotabadu, je posljednji u nizu dokaza o čvrstoj vezi između Sjedinjenih Država i Pakistana.

Sve to se događa u vrijeme kada Sjedinjene Države traže podršku Pakistana kako bi se zaustavio rat u susjednom Afganistanu.

Na prošlosedmičnom sastanku članovi senata CIA su od zamjenika direktora Michaela J. Morellija zatražili da na skali od 1 do 10 ocijeni suradnju Pakistana sa SAD-om u borbi protiv terorizma.

„Tri,“ odgovorio je Morelli, kako navode zvaničnici.

Sudbina uhapšenih špijuna je nepoznata, ali američke vlasti tvrde da je direktor CIA Leon E.Panetta prilikom prošlosedmične posjete Islamabadu započeo razgovore na tu temu sa pakistanskim vojnim zvaničnicima.

Mnogi vide ovo hapšenje kao raskorak u prioritetima SAD-a i Pakistana u vrijeme kada trebaju biti saveznici u borbi protiv Al-Kaide. Umjesto da hapse one koji su omogućavali Bin Ladenu da se godinama skriva, pakistanske vlasti sude onima koji su uhvatili i ubili nekadašnjeg najtraženijeg svjetskog bjegunca.

Bespilotne letjelice

Američke vlasti tvrde da je izjava Morellija o pakistanskoj podršci samo rezultat trenutnih odnosa i da ne predstavlja ukupan dojam koji je Pakistan ostavio u čitavom procesu hvatanja Bin Ladena.

„Mi vrlo dobro surađujemo s našim pakistanskim kolegama i zajedno rješavamo sva pitanja. Direktor Panetta je imao vrlo uspješne sastanke prošle sedmice u Islamabadu. To je ključno partnerstvo i nastaviti ćemo se zajedno boriti protiv Al-Kaide i drugih terorističkih grupa koje prijete našoj i njihovoj državi,“ rekla je Marie E.Harf, glasnogovornica CIA.

Video: Kuća Bin Ladena: srušiti je ili ne?, maj 2011

x
Kuća Bin Ladena: srušiti je ili ne?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00
Direktan link
Hussein Haqqani, pakistanski ambasador u SAD-u je u kratkom telefonskom intervjuu rekao da CIA i pakistanske tajne službe „rade u skladu sa zajedniškim dogovorima s ciljem borbe protiv terorizma. Nije prikladno da u ovoj fazi ulazimo u detalje.“

Pakistanska vojska se proteklih sedmica distancirala od američkih tajnih službi i operacija protiv pakistanskih vojnih grupa. To je razljutilo mnoge u Washingtonu koji su vjerovali da je Bin Ladenova smrt oslabila Al-Kaidu i da je sada prava prilika da se ta teroristička organizacija dokrajči daljim pretresima i racijama.

Američke vlasti tvrde da u proteklim mjesecima, još od vremena kada je agent CIA ubio dva Pakistanca na ulici u istočnom gradu Lahore, pakistanski špijuni nisu voljni da obavljaju bilo kakve operacije za CIA. Pakistanci su osim toga odbili dati vize američkim agentima koji su trebali tamo raditi te su zaprijetili da će uvesti strožiju kontrolu zračnog prostora.

CIA je najviše zabrinuta za sudbinu bespilotnih letjelica. Tijekom prošlosedmičnih sastanaka u Pakistanu Panetta je pokušao dobiti dozvolu od pakistanskih zvaničnika koja bi omogućila američkim letjelicama da lete na još širem području na sjeverozapadu Pakistana.

Međutim, CIA se već priprema na najgore: prebaciti neke od letjelica it Pakistana u bazu u Afganistanu odakle mogu polijetati prema istoku, preko planina ka plemenskim područjima gdje terorističke organizacije nalaze sigurno utočište.

Saradnja Pakistana ključna u borbi protiv talibana

Još jedna slučajnost koja povećava tenzije je ambiciozni Pentagonov program obuke pakistanskih trupa koje se bore protiv Al-Kaide i Talibana i koji se odvija u tim istim plemenskim područjima. Međutim, američki i pakistanski zvaničnici tvrde da je taj program okončan i da je posljednjih 120 američkih vojnih savjetnika već napustilo zemlju.

Fotogalerija: Osama bin Laden je mrtav, maj 2011

Američke vlasti se sada trude naći privremeni posao za osoblje specijalnih jedinica koje su tijekom tog treninga pomagale u logistici i komunikaciji. Bilo je teško dobiti vize za sve njih i zvaničnici strahuju da, ukoliko ih budu morali poslati kući, Pakistan neće dozvoliti njihov povratak.

Kongresmen Mike Rogers, republikanac i šef Obavještajnog komiteta je u utorak izjavio da su pojedini članovi pakistanske vojske pomagali da se zaštiti Bin Laden.

Rogers, koji se prošle sedmice sastao sa predstavnicima pakistanskih službi sigurnosti je rekao da nema dokaza da je pakistanska vojska ili civilni lideri učestvovali u skrivanju Bin Ladena. Dodao je da su njegove optužbe zasnovane na „informacijama koje je vidio“.

Osim toga, Rogers je predložio nove mjere u odnosima Pakistana i SAD-a, što podrazumijeva detaljniju razmjenu informacija o vojnim aktivnostima u Karachiju, Lahoru i drugdje te bolji pristup militantima koji su uhapšeni u Pakistanu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je rekla da je suradnja Pakistana ključna za pomirenje talibana i vlade u Kabulu:

„Kako bi došlo do pomirenja u Afganistanu, Pakistan mora biti dio tog procesa. Mnoge vođe talibana i dalje žive u Pakistanu i Pakistan ima vrlo legitiman interes u ishod tog procesa i taj interes se mora poštovati,“ zaključila je Clinton.
XS
SM
MD
LG