Dostupni linkovi

Sahranjen ubijeni guverner pakistanske provincije


Pakistan: Ubijen guverner provincije Punjab
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00
Direktan link

Guverner provincije Punjab ubijen je u Islamabadu kada je njegovo vozilo prolazilo pored jednog trgovačkog centra. Televizijski izvještaji govore da je guverner Salman Taseer od posljedica ranjavanja umro u bolnici.

Salman Taseer, politički umjereni guverner pakistanske provincije Pendžab, sahranjen je u četvrtak, dan nakon što ga je njegov tjelohranitelj ubio zbog guvernerovog protivljenja zakonu o blasfemiji koji propisuje smrtnu kaznu za vrijeđanje islama.

Članovi porodice, prijatelji i hiljade pristalica visokog zvaničnika vladajuće Pakistanske narodne stranke su mu odali posljednju poštu u Lahoreu, odakle je Taseerovo tijelo prebačeno iz Islamabada.

Molitvu ispred Guvernerske kuće, kojoj je prisustvovao i premijer Pakistana Yousuf Raza Gilani, su obezbijeđivale hiljade policajaca.

Kovčeg sa Taseerovim tijelom, umotan u pakistansku zeleno-bijelu zastavu, je zatim helikopterom prebačen do groblja gdje je sahranjen uz najviše državne počasti.

Taseerovo ubistvo je najznačajnije u Pakistanu od ubistva premijerke Benazir Bhutto 2007. godine i šokiralo je pakistanku elitu. Taseer je bio blizak saradnik njenog muža i predsjednika Pakistana Asif Ali Zardarija.

Gilani je proglasio trodnevnu žalost i naredio da se zastave spuste na pola koplja.

Doktor iz Islamabada Bangash je Reuters televiziji rekao da je Taserovo ubistvo uznemirujuće.

"Ovo je tragičan događaj i ovo ubistvo se nije smjelo desiti. Ko god je ovo uradio, uradio je to iz ličnih razloga. Ako se ovaj trend nastavi, to će biti veoma loše za Pakistan," rekao je doktor Bangash.

Linčovanja

Taseerovi protivnici, s druge strane, uključujući i neke vjerske vođe, su pozdravili njegovo ubistvo i "hrabrost" atentatora i pozvali na bojkot pogrebne ceremonije, dok su društvene mreže preplavljene porukama podrške ubicama.

Ubijeni guverner pakistanske provincije Pendžab Salman Taseer, arhivska fotografija
Taseerov ubica, Malik Mumtaz Hussein Qadri, je uhapšen odmah nakon što ga je upucao na tržnici Kohsar u Islamabadu.

Ministar unutrašnjih poslova Rehman Malik je rekao da je ubica izjavio da je ubio Taseera jer je "opisao zakon o blasfemiji kao crni zakon".

"Njega (Taseera) je ubio njegov osobni čuvar. Mi moramo ispitati da li je to lični čin ili neko stoji iza toga," rekao je Malik.

Taseer je bio glasan kritičar rastućeg islamskog militantizma u Pendžabu, najmnogoljudnijoj i najbogatijoj pakistanskoj provinciji.

Pored kritikovanja zakona o blasfemiji, on je posjetio jednu hrišćanku koja je bila osuđena na smrt po tom zakonu i slikao se s njom, dok većina pakistanskih političara nije htjela ni da razgovara o njenom slučaju.

Niko ko je osuđen smrt po tom zakonu nije pogubljen, ali su zato mnogi linčovani.

Taseerovo ubistvo su osudile Sjedinjene države, Evropska unija i Ujedinjene nacije.
XS
SM
MD
LG