Dostupni linkovi

Pakistan odbacio navode o pomaganju talibanima


Ilustracija
Ilustracija
Publiciranje izvještaja NATO-a da pakistanske tajne službe pomažu talibane u Afganistanu uzburkalo je javnost, od Bruxellesa, Islamabada, Kabula do Washingtona. Pakistan je izvještaj odbacio kao „neutemeljen i neozbiljan“, dok analitičari ističu da u dokumentu nema ništa novo što od ranije nije poznato o pomoći koju talibani primaju od dijelova pakistanskih obavještajnih službi.

BBC i "The Times of London", ističu da su obavještajne službe u Pakistanu "blisko povezane“ s pobunjenicima u Afganistanu. U dokumentu se navodi da Islamabad ima podatke o tome gdje se kriju najviše rangirani talibanski lideri, te se pretpostavlja da je vrlo izvjesno da će talibani ponovno preuzeti vlast kada se NATO povuče iz Afganistana, kako je planirano krajem 2014.

Izvještaj koji je prucurio u medije sačinjen je u zračnoj bazi Bagram blizu Kabula, a najvišim dužnosnicima NATO saveza dostavljen je u decembru prošle godine .

Sastavljen je na temelju 27 tisuća ispitivanja oko četiri tisuće zarobljenih talibana i operativaca Al Qaeda.

BBC navodi da se u izvještaju spominje jedan visoko rangiran operativac Al Qaeda koji je rekao da "Pakistan zna sve. Talibani nisu islam. Talibani su Islamabad", rekao je tokom ispitivanja.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova je odbacilo izvještaj kao "neozbiljan", naglašavajući da se Islamabad ne miješa u unutarnje stvari Afganistana.

No, pakistanki novinar Ahmed Rashid, koji istražuje djelovanje talibana i Al Qaede u regiji, za Radio Slobodna Evropa kaže da je dobro poznato da militanti dobijaju podršku od snaga unutar pakistanske obavještajne službe.

"To je vrlo dobro poznato, kako NATO-u, tako i američkoj vojsci. Nekoliko američkih generala mi je reklo da su još 2005. to pokušali objasniti tadašnjem predsjedniku Georgu Bushu i ministru obrane Donaldu Ramsfeldu, no to se tada ignoriralo. Ovo saznanje nije novost, no način kako je izvještaj procurio u javnosti, kao i jezik kojim je napisan, sigurno će izazvati prilično bure“.

Glanogovornik Pentagona John Kirby izjavio je da Sjedinjene Države već dugo zabrinjavaju "veze između dijela pakistanskih tajnih službi i nekih ekstremnih mreža." No, Kirby dodaje da Ministarstvo obrane nije upoznato s dokumentom koji su objavili mediji.

Pukovnik Jimmie Cummings, glasnogovornik NATO snaga u Afganistanu, potvrdio je postojanje dokumenta. No, rekao je da su u njemu sabrane izjave zatvorenika, i da nije riječ o strateškoj procjeni.

Američka ambasada u Kabulu odbila je komentirati izvještaj.

No, iznesene optužbe mogle bi ponovno zategnuti odnose između Zapada i Islamabada koji je dugo negirao potporu militantnim skupinama koje nastoje srušiti vladu u Kabulu koja uživa podršku Washingtona.

Odnosi između Kabula i Islamabada pogoršani su nakon što je u septembru prošle godine ubijen bivši predsjednik Burhanuddin Rabbani za što je Afganistan optužio pakistanske špijune.
XS
SM
MD
LG