Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pakistan blokirao pristup Facebook-u i You Tube-u


U internet kafeima u Pakistanu istaknuti su upečatljivi natpisi o novouvedenoj zabrani
Pakistan je u svojoj zemlji blokirao pristup popularnom web sajtu sa video saržajima You Tube zbog, kako je saopšteno, "sve više sadržaja koji propagiraju svetogrđe”.

Pristup je zabranjen i jednom od najpopularnijih društveno-socijalnih sajtova Facebook-u, a u cilju zabrane web sajtova sa anti-islamističkim sadržajem. Pakistanski sud je u sredu naložio da pristup Facebooku bude privremeno blokiran.

Pored toga u Pakistanu je ograničen i pristup pojedninim stranicama najposećenije web enciklopedije – Wikipedia, objavljuje britanski BBC.

Vlada Pakistana zabranila je pristup Facebook-u zbog stranice na kojoj se pozivaju korisnici da na nju okače crteže proroka Muhameda. Islam strogo zabranjuje predstavljanje lika Muhameda.

Zbog te stranice protestovali su mnogi muslimani, a viši sud u Lahoru je naredio da se blokira Facebook.
Protesti protiv Facebook-a i You Tube-a u Pakistanu


Iz You Tube za sada još nema odgovora povodom najnovije zabrane, a ovo nije prvi put da je pomenuta web stranica blokirana u Pakistanu. Slično se dogodilo i 2008. godinu uz obrazloženje da sajt navodno objavljuje sadržaje koji su uvredljivi za muslimane.

Svetski mediji izveštavaju da će naredni dani pokazati koliko ova zabrana zaista ima efekta i koliko će web korisnici naći način da je zaobiđu.

Nadležni predstavnici za telekomunikacije u Pakistanu saopštili su da će, na osnovu odluke, potpuno blokirati pristup You tube-u i Facebook-u za svoje građane.

Pakistansko regulatorno telo navelo je da je blokiralo preko 450 internet linkova koji po njegovoj oceni prenose uvredljiv sadržaj.

Dopisnici saopštavaju da za sada nije poznato koliko će najavljena zabrana trajati.

Iz Facebook-a je rečeno da svi sadržaji koje taj sajt objavljuje poštuje uslove korišćenja koji važe na nivou korporacije. Ipak, mora se imati u vidu, navode u Facebook-u, da neki sadržaji koji za "nas nisu sporni mogu biti nelegalni u drugim zemljama".

“U tom slučaju, u pojedinim slučajevima ostaje u mogućnosti opcija da se objavljivanje takvih sadržaja u pojedinim zemljama zabrani”, saopšteno je iz Facebook-a.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG