Dostupni linkovi

I pakistanski talibani na američkoj crnoj listi


Motor bomba na kom se raznio samoubica u Karačiju, 10. juna 2010
Motor bomba na kom se raznio samoubica u Karačiju, 10. juna 2010
Američki Stejt Department objavio je godišnju crnu listu stranih terorističkih organizacija na koju su dodati pakistanski talibani.

Osim što su pakistanbski talibani stavljeni na crnu listu terorista, Stejt Department je ponudio i nagradu za informacije koje bi dovele do hapšenja dvojice njihovih lidera.

The Tehrik-e Taliban Pakistan /TTP/ ili Pokret talibana Pakistana preuzeo je odgovornost za neuspešni bombaški napad u Njujorku ranije ove godine i druge napade širom Pakistana.

Na brifingu za novinare Daniel Benjamin, ambasador Stejt Departmenta za pitanja kontraterorizma nazvao je ovu grupu “pokretačkom snagom ” Al-Kaide:

„Trebalo bi da budemo veoma jasni. Pokret talibana Pakistana predstavlja veoma ozbiljnu pretnju za SAD. TTP i
"S obzirom na blizinu obe grupe i prirodu njihovih odnosa, Pokret talibana Pakistana je pokretačka snaga Al-Kaide", izjavio je ambasador Stejt Departmenta za pitanja kontraterorizma Daniel Benjamin.
Al-Kaida su povezani. TTP preuzima ideološke smernice iz Al-Kaide, dok se Al-Kaida oslanja na TTP za bezbedno utočište u Pashtun oblastima duž avganistansko-pakistanske granice. Međusobna saradnja daje TTP-u pristup terorističkoj mreži Al-Kaide i operativnom iskustvu njenih članova. S obzirom na blizinu obe grupe i prirodu njihovih odnosa, TTP je pokretačka snaga Al-Kaide"
, rekao je Benjamin.

Američka crna lista terorista obuhvata 46 grupa, uključujući Al kaidu i njen irački ogranak, Islamski pokret Uzbekistana, kao i iransku grupu Mujahadin-e Khalk. Grupe na listi su pod američkim finansijskim i putnim sankcijama.

Nagrada od pet miliona


U međuvremenu, Stejt Department nudi 5 miliona dolara nagrade za informacije koje bi dovele do hapšenja TTP lidera Hakimullah Mehsuda i višeg komandanta Vali-ur-Rehmana, za koje se veruje da su u planinskim, plemenskim oblastima severozapadnog Pakistana.

Benazir Buto, arhiv
Istovremeno, Ministarstvo pravde otpečatilo je optužnicu protiv Mehsuda za zaveru u kojoj je ubijeno sedam službenika CIA u američkoj bazi u istočnom Avganistanu u decembru 2009. Portparol Ministarstva pravde Dean Boyd rekao je da su optužbe, koje uključuju zaveru s ciljem ubijanja Amerikanaca u inostranstvu i zavere za korišćenje oružja za masovno uništavanje, deo napora američke vlade da demontira TTP.

Pakistanski talibani dospeli su u udarne vesti u SAD nakon preuzimanja odgovornosti za neuspeli bombaški napad na Tajms skveru u Njujorku u maju. Takođe u maju, TTP preuzela je odgovornost za napad u pakistanskom gradu Lahore, u kojem je poginulo skoro 100 pripadnika manjinske Ahmadi sekte.

Nedavno su talibani zapretili stranim humanitarnim radnicima koji pružaju pomoć Pakistanu u oporavku od velike poplave. Pakistanska vlada optužila je ovu grupu 2007. za ubistvo bivše premijerke Pakistana Benazir Buto.

TTP je labavi savez više desetina militantnih frakcija baziranih u Pakistanu. Ona održava uporišta duž severozapadnog plemenskog pojasa, gde se takođe veruje da pružaju utočišta za lidere Al-Kaide.
XS
SM
MD
LG