Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Pakistanu i danas nemirno


Protestanti traže da se Musharraf povuče. Demonstracije u Islamabadu, 5.11.2007.

Desetine ozlijeđenih nakon što je policija pokušala suzavcem spriječiti prosvjede pravnika koji su demonstrirali u nekoliko gradova širom zemlje zbog uvođenja izvanrednog stanja.

"Musharrafu odlazi"! "Vojna diktatira je neprihvatljiva" uzvikivali su pravnici tokom demonstracija . Policija je odgovorila suzavcem i hapšenjem . Prvi čovjek policije Aftab Chemena potvrdio je hapšenja, ali nije želio govoriti o broju uhapšenih.

Sukoba je bilo i u Karachiju gdje su odvjetnici željeli ući u glavni sud mjesta. Od uvođenja izvanrednog stanja u zemlji, u prošlu subotu, Musharrafov režim je smjestio , bilo u kućni pritvor, bilo u pravi zatvor, desetine oporbenih lidera. Benazir Bhutoo je Musharrafov potez nazvala drugim vojnim pučem. Suci Vrhovnog suda koji su se neposredno nakon uvođenja izvanrednog stanja usprotivili Musharrafovim mjerama su u kućnom pritvoru. No, namjeravaju se pojaviti na svojim radnim mjestima bez obzira što oko 2000 policajaca i vojnika sud drži pod kontrolom. Pravosuđe se treba izjasniti sljedećih dana o zakonitosti ponovnog izbora predsjednika Perveza Musharrafa 6. listopada na neizravnim izborima. Naime, dok se kandidirao za predsjednika bio je i prvi čovjek vojske.

Istodobno su se u zemlji pojavile glasine da je zamjenik vrhovnog zapovjednika vojske stavio Musharrafa u kućni pritvor, što je vlada negirala. No, ono što jest pouzdana informacije je da su Sjedinjene američke države suspendirale za utorak zakazane vojne razgovore sa Pakistanom, svojim važnim saveznikom u borbi potiv terorizama.

Ministar obrane Robert Gates u Pekingu je govorio o stanju u Pakistanu." Akcije koje su se poduzele u posljednja 72 sata vrlo su uznemirujuće. Pozivamo predsjednika Musharrafa da odmah osigura povratak prava, ustava i demokraskih pravila što je prije moguće," upozorio je američki ministar obrane.

Pakistan je od 11.rujna 2001. primio iz Washingtona više od 10 milijardi dolara vojne pomoći za borbu protiv terorizma i značajan je američki saveznik u ovom dijelu svijeta. Ipak istaknuti američki senatori, kako Republikanci, tako i Demokrati, upozorovaju da usprkos pomoći koju Bushova adaministracija pruža Musharrafu, Al Qaida jača u tom dijelu svijeta i značajno je regrupila svoje snage uzduž pakistanske granice.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG