Dostupni linkovi

Pakistan: 141 žrtva, od čega 132 dece, u napadu talibana


Suze u pešavarskoj bolnici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Suze u pešavarskoj bolnici

U talibanskom napadu na na vojnu školu u pakistanskom gradu Pešavaru poginula je 141 osoba, od toga 132 dece, a 124 osobe su povređene, saopštili su zvaničnici.

Vojska je saopštila da su svi napadači ubijeni nakon sedmosatnog napada i da je većina od 500 učenika i nastavnika evakuisano.

Portparol Talibana je izjavio da je napad “osveta zbog napada armije na njihove porodice, te da su želeli da i oni osete šta je bol, ali da su napadači dobili instrukciju da ne povrede đake već pripadnike armije u školi”. Međutim, među stradalima najviše je dece.

"Većina dece je ubijena metkom u glavu", rekao je ministar informisanja tog regiona Muštak Gani, dodajući da je među ranjenima njih 25 u veoma teškom stanju.

Foto galerija: Napad na pakistansku školu

Neke od žrtava su imala svega 9 godina. Direktor lokalnog odeljenja za informisanje Bahramand Kan rekao je da bi broj žrtava mogao da se poveća.

Bolnički izvor rekao je ranije Rojtersu da su mnogi povređeni podvrgnuti operacijama i da su u kritičnom stanju.

Šest od skoro deset napadača je ubijeno. Jedan od napadača je aktivirao bombu koju je nosio, izjavio je Pervez Hatak, šef lokalne vlasti.

"Između 8 i 10 terorista upalo je u vojnu školu i počelo da puca nasumice. Sve bolnice u gradu su angažovane u zbrinjavanju ranjenih”.

Militanti su ušli u školu u uniformama pripadnika obezbeđenja počevši da pucaju. Eksplozije su se čule kada su snage bezbednosti opkolile objekat.

Talibanski portparol Muhamad Umar Korasani pozvao je telefonom dopisnika programa Radija Slobodna Evropa – Radio Maršal – rekavši daje njegova grupa odgovorna za napad i da je to osveta za akcije snaga bezbednosti protiv talibana u Severnom Vaziristanu, uključujući i njihove porodice, koja je počela u junu. Komanda pakistanskih snaga je saopštila da je u ovim operacijama ubijeno oko 1.100 talibana.

"Poslali smo šest ljudi u taj napad, među njima su snajperisti i samoubice", rekao je agenciji Frans pres predstavnik talibana.

Korasani je kazao za Rojters da “želimo da i oni osete šta je bol, ali da su napadači dobili instrukciju da ne povrede đake već pripadnike armije u školi”. Međutim, među stradalima najviše je dece.

VIDEO: Napad na školu u Pakistanu

Napad na školu u Pakistanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Ebad, učenik 10 razreda, koji je uspeo da se spase, kaže za Radio Slobodna Evropa da su đaci u trenutku napada pozvani u salu u kojoj je trebalo da im pukovnik pokaže kako se pruža prva pomoć.

"Kada smo ušli, počela je pucnjava i militanti su ušli u prostoriju. Oni su ubili mnoge đake – ja sam video između 40-50 koji su poginuli. Pucali su i na pukovnika. Bacili su i bombe. Video sam 4 ili 5 militanata obučenih u plave uniforme”.

Džamšed Kan, vozač školskog autobusa, kazao je da je bio ispred škole kada je “iznenada počela pucnjava i nastao haos. Čuo se vrisak dece i učitelja”.

Pakistanski premijer Navaz Šarif rekao je da je ovo nacionalna tragedija.

"Ne mogu da ostanem u Islamabadu. Ovo je nacionalna tragedija koju su izazvali divljaci. To su bila moja deca. Ovo je moj gubitak. Ovo je gubitak za zemlju. Krećem sada za Pešavar i lično ću nadgledati operaciju".

U Pakistanu je proglašena trodnevna žalost.

Jedan od lidera opozicije i bivši kapiten pakistanske reprezentacije u kriketu Imran Kan - koji je bio među najvećim pobornicima dijaloga sa talibanima - osudio je napad kao “čisto varvarstvo”.

U Pakistanu je proglašena trodnevna žalost.

Američki predsjednik Barack Obama osudio je napad i nazvao ga gnusnim.

Bijela kuća u saopćenju je dodala da je Obama ponovio da nastavlja davati snažnu podršku pakistanskoj vladi "u borbi protiv ekstremizma i terorizma."

Predsjednik Afganistana, Ashraf Ghani istaknuo je da je"ubijanje nevine djece protivno islamu."

Francuski predsjednik Francois Hollande je osudio, kako je opisao, "zlo" , te obećao podršku pakistanskoj vladi u borbi protiv terorizma.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier rekao je da Berlin najoštrije osuđuje napad na školu.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai, rodom iz Pakistana, izjavila je da joj je srce slomljen ozbog " besmislenog i hladnokrvnog čina terora".

David Griffiths, zamjenik direktora Amnesty Internationala za azijsko-pacifičku regiju, istaknuo je da nema „apsolutno nikakvog opravdanja za ubijanje djece"

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG