Dostupni linkovi

Pakistan pozvao talibanske vlasti u Kabulu na borbu protiv terorista


Pripadnici avganistanke vojske pod vođstvom talibana, u Kabulu, 31. marta 2022. godine, na ceremoniji podizanja zastave.
Pripadnici avganistanke vojske pod vođstvom talibana, u Kabulu, 31. marta 2022. godine, na ceremoniji podizanja zastave.

Pakistan je pozvao vladu u Kabulu, glavnom gradu Avganistana predvođenu talibanima, da preduzme "oštre akcije" protiv militanata koji započinju prekogranične napade u Pakistanu.

Dan ranije su, kako prenosi RFE/RL na engleskom jeziku, talibani optužili Pakistan za izvođenje smrtonosnih vazdušnih napada unutar Avganistana.

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova navelo je u saopštenju od 17. aprila da su njegove bezbednosne snage sve više na meti, kako tvrde, „terorističkih“ napada pokrenutih iz Avganistana.

„Pakistan, još jednom, oštro osuđuje teroriste koji nekažnjeno deluju sa avganistanskog tla da sprovode aktivnosti u Pakistanu“, navodi se u saopštenju.

U subotu 16. aprila, talibanski zvaničnici pozvali su pakistanskog ambasadora u Kabulu u znak protesta zbog vazdušnih udara koje je navodno izveo Pakistan u avganistanskim jugoistočnim provincijama Khost i Kunar.

Plemenske starešine i očevici rekli su da je više od 30 ljudi, uglavnom civila, ubijeno u vazdušnim napadima, ali broj poginulih nije bilo moguće nezavisno proveriti.


Pakistanska ambasada u Kabulu negirala je da Pakistan stoji iza napada.

Sedam pakistanskih vojnika ubijeno je 14. aprila u pograničnoj oblasti Severni Vaziristan, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Severni Vaziristan graniči se sa Khostom, gde se, kako su dan kasnije i dogodili udari.

Misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu (UNAMA) izrazila je zabrinutost zbog incidenta.

„UNAMA je duboko zabrinuta zbog izveštaja o civilnim žrtvama, uključujući žene i decu, kao rezultat vazdušnih napada u provincijama Khost i Kunar“, saopštilo je to međunarodno telo, dodajući da radi na utvrđivanju činjenica i verifikaciji gubitaka.

Vlada u Kabulu predvođena talibanima upozorila je Islamabad na "loše posledice" ako se ovi napadi ponove.

„Pakistanska strana treba da zna da ako rat počne to neće biti u interesu nijedne strane“, rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

Talibani poriču da kriju pakistanske militantne grupe kao što je Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), koja deluje preko porozne granice sa Avganistanom.

Nakon povlačenja američke vojske i saveznika iz Avganistana, u septembru prošle godine, na vlast su došli talibani i preuzeli upravljanje zemljom.

Izvor: AFP, Rojters, RFE/RL

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG