Dostupni linkovi

Pakistan: Pedofilski skandal velikih razmjera


Dječaci koji tvrde da su bili seksualno zlostavljani
Dječaci koji tvrde da su bili seksualno zlostavljani

Iako je policija saopćila da je uhapsila dvanest osoba zbog seksualnog iskorištavanja djece i rasparčavanja video snimki seksa s djecom, roditelji ističu da policija nastoji umanjiti skandal koji potresa Pakistan. Stanovnici sela Hisan Hanvala tvrde da je jedna "ugledna obitelj tjerala djecu na seks i sve to snimala". Poslije su snimke prodavane za manje od pola dolara, ili su korištene kako bi se ucjenjivali nesretni roditelji.

Kopije videa su se mogle kupiti ina lokalnoj tržnici, a žrtve su uglavnom bile mlađe od 14 godina. Djeca su seksualno iskorištavana od 2006.

Roditelji djece optužili su policiju da je ne radi dovoljno kako bi razbila pedofilski lanac u proviniciji Punjab, koja je političko uporište aktualnog premijera Nawaza Sharifa.

Rubina Bibi tvrdi da je njen 13 godišnji sin bio jedna od žrtava, ali kada je došla na policiju prijaviti slučaj „policijski službenik mi je rekao da se gubim i izbacili su me iz stanice“.

„Moj sin je na tom videu, on je žrtva", kaže ona naglašavajući „da su djeca prisiljavana na seks, ponižavana, a policija ih tretira kao kriminalce“.

Druga majka, Sakila Bibi, dodaje: „Otišla sam na policiju, kako bi se žalila, ali umjesto da prihvate prijavu, pritvorili su mi sina“.

Njen 15-godišnji sin još je u zatvoru.

Majke zlostavljanih dječaka
Majke zlostavljanih dječaka

Još jedna majka svjedoči da se njen sin pojavio na jednom takvom videu 2011., te da od tada plaćaju ucjenjivačima.

Pokaže li se da je policija zataškavala istragu, provincijska vlada na čijem je čelu premijerov brat mogla bi pasti.

Seljani tvrde da su stotine djece bile žrtve pedofilskog lanca, no ne mogu precizirati obitelji iz kojih su žrtve. Policija umanjuje omjere skandala i tvrdi da ima sazanja o sedam slučajeva u kojima je bilo uključeno 11 djece.

Aktivist za ljudska prava Mobin Ghaznavi kaže kako je broj djece koja su prislijavana na seks daleko veći, te da ima 130 video zapisa kojima to može dokazati. „No ljudi se plaše. Prijeti im se i ponižava ih se“, kaže on.

Jedna majka svjedoči: „Neke žene u mom selu su mi pokazale video. U njemu je bio moj sin. Svijet mi se srušio. Djeca su prisiljavana na seks, prijetilo im se oružjem. Bili su drogirani. Djeca mlađa od pet godina tjerana su na oralni seks“, kaže ona.

Agencija Reuters, koja je u posjedu nekoliko videa, piše kako se na jednom od njih vidi dječak koji plače i prikriva kameru ručicama, dok na drugom muškarac tuče dječaka i govori mu: „Neću prestati dok se na nasmiješ.“

Trojica 15-godišnjaka kažu kako su bili zlostavljani i to nekoliko godina. Isto tvrdi 18-godišnjak koji je zlostavljan od svoje desete godine. Kaže kako je obitelji ukrao novac i nakit jer su ga zlostavljači ucjenivali.

"Išao sam u školu kada me je grupa muškaraca otela, tukli su me, onda drogirali, a kada sam se probudio pokazali su mi snimljen video. Rekli su me da će me sahraniti živog, ako bilo kome kažem što se dogodilo. Od tog momenta stalno mislim kako bi mi bilo najbolje da se ubijem“, priča mladić.

Slučajevi seksualnog zlostavljanja djece nisu rijetkost u Pakistanu, ali ovo bi mogao biti prvi slučaj gdje će se uhapšenima i suditi za organizirani kriminal.

XS
SM
MD
LG