Dostupni linkovi

Pakistanski premijer pozvao na proteste zbog odluke Vrhovnog suda


Imran Kan
Imran Kan

Pakistanski premijer Imran Kan izjavio je 8. aprila da će se boriti za zaštitu suvereniteta države i pozvao pristalice na ulične proteste, nakon što je Vrhovni sud njegovo raspuštanje parlamenta proglasio neustavnim.

Vrhovni sud Pakistana je dan ranije Kanovo odbacivanje zahteva parlamenta da glasa o poverenju Vladi proglasio nezakonitim i zatražio da se u subotu ponovo glasa o nepoverenju.

Opozicioni poslanici koji su i prvi put želeli da pokrenu postupak glasanja, saopštili su da imaju 172 glasa od 342 poslanika, nakon što su nekoliko članova Kanove vladajuće stranke i njegov koalicioni partner prebegli iz vladajuće većine.

Kan je u televizijskom obraćanju obećao da neće prihvatiti rezultate glasanja o nepoverenju i pozvao Pakistance na mirne proteste u nedelju uveče.

„Svi ćete morati da izađete u nedelju posle večernje molitve da protestujete, da mirno protestujete... Ponovo kažem da nikada ne treba da se upuštate u nasilje“, rekao je on.

Najnovija politička kriza u Pakistanu izbila je prošle nedelje, kada je Kan zaobišao prvobitnu peticiju opozicije za izglasavanje nepoverenja — predlog koji je nedeljama nastajao — i umesto toga optužio svoje protivnike da su u dosluhu sa Sjedinjenim Državama kako bi ga smenili.

Kan je raspustio parlament i raspisao prevremene izbore, ali je opozicija otišla pred Vrhovni sud sa svojim slučajem.

Nakon četiri dana razmatranja, saslušavši argumente i opozicije i Kanovih advokata, petočlano veće je jednoglasno naložilo da se parlament vrati u funkciju i da se glasanje o nepoverenju održi u subotu.

Kan je optužio opozciju da, u dosluhu sa Vašingtonom, želi da ga smeni zbog njegovih spoljnopolitičkih odluka u prilog Kini i Rusiji. On je 24. februara posetio Moskvu, gde je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dok su ruski tenkovi ulazili u Ukrajinu.

Takođe je rekao da se Sjedinjenim Državama ne dopadaju njegove oštre kritike rata protiv terorizma.

Kanove opcije su ograničene i ukoliko vidi veliku izlaznost u svojoj podršci, možda će pokušati da zadrži zamah uličnih protesta kao način da izvrši pritisak na parlament. Ali pošto su njegove pristalice uglavnom mladi, koji čine većinu u Pakistanu, on takođe rizikuje izbijanje nasilja.

„Kan je ušao u moćnu žilu antiameričkog raspoloženja u Pakistanu za koje je malo verovatno da će se u skorije vreme raspršiti“, rekla je za Asošijeted pres Elizabet Trekeld, ekspertkinja za Pakistan u američkom Stimson Centru.

Pakistanska vojska, koja je dosledno istupila tokom mnogih prošlih previranja koja su zahvatila demokratski izabranu vladu, ostala je tiha u poslednjoj krizi.
Vojska je preuzela vlast i vladala je više od polovine 75-godišnje istorije Pakistana.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG