Dostupni linkovi

Nasmrt pretučen čovjek u Pakistanu zbog optužbi za blasfemiju


U drugom incidentu zapaljena je policijska stanica u Čarsadi 29. novembra nakon što je neko navodno zapalio primjerak Kurana.

Gomila u Pakistanu nasmrt je pretukla čovjeka i spalila njegovo tijelo zbog navoda o blasfemiji, što je teško pitanje u ovoj većinski muslimanskoj državi gdje čak i nedokazane optužbe mogu da izazovu nasilje i velike proteste.

Posljednji incident se desio u gradu Sialkot u provinciji Pundžanb gdje su radnici u fabrici za proizvodnju odjeće mučili i ubili radnika iz Šri Lanke identifikovanog kao Prijantka Kumara, rekao je novinarima 3. decembra policajac Umar Said Malik.

Lokalni stanovnik Abdulah Naim rekao je u telefonskom razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RFE/RL) da su "radnici fabrike naveli da su stranice Kurana pronađene u smeću u njegovoj kancelariji, nakon čega je nasmrt pretučen, a tijelo je zapaljeno".

Umar Ijaz, novinar Geo TV-a, rekao je za RFE/RL da je gomila napravila oštećenja u fabrici Radžko, gdje je kao menadžer za izvoz radio čovjek koji je žrtva ovog incidenta, rekao je Malik.

Glasnogovornik policije u Sialkotu Kuram Šahzad Malik rekao je za RFE/RL da je situacija u tom području pod kontrolom nakon što je odaslan kontingent policije.

Pokrenuta je istraga kako bi se identifikovali umiješani u incident, rekao je.

Incident se dogodio manje od sedmicu dana nakon što su stotine bijesnih demonstranata opljačkale i zapalile policijsku stanicu i nekoliko kontrolnih tačaka u sjeverozapadnom Pakistanu, zahtijevajući da policajci predaju čovjeka koji je navodno spalio Kuran.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG