Dostupni linkovi

Pakistanski ministar u prvoj poseti Avganistanu od dolaska talibana


Ministar spoljnih poslova Pakistana Makdum Šah Mahmud Kureši po dolasku u Kabul, 21. oktobar 2021.
Ministar spoljnih poslova Pakistana Makdum Šah Mahmud Kureši po dolasku u Kabul, 21. oktobar 2021.

Ministar spoljnih poslova Pakistana Makdum Šah Mahmud Kureši posetio je 21. oktobra glavni grad Avganistana, prvi put od dolaska talibana na vlast u avgustu, a nakon višenedeljnih tenzija u saobraćajnim vezama između susednih zemalja.

Poseta je usledila nakon dugotrajnih problema na jednom od glavnih graničnih punktova između Avganistana i Pakistana, kuda prolazi sav teretni i železnički saobraćaj, a koji je zatvoren više od dve nedelje, prenela je agencija Reuters.

Kureši je u Kabulu izjavio da je Pakistan odlučan da pomogne Avganistanu da izbegne kolaps ekonomije i da je dogovorio mere za ublažavanje graničnih ograničenja i olakšavanje trgovine, uključujući vize po dolasku za avganistanske poslovne putnike.

"Preduzeli smo korake od kojih će Avganistan imati finansijsku korist", rekao je on novinarima.

Prema ovom dogovoru uvoz svežeg voća i povrća iz Avganistana takođe bi bio dozvoljen bez carine, u potezu koji ima za cilj da pomogne avganistanskim proizvođačima voća koji su oštećeni zatvaranjem granica, rekao je Kureši.

Poljoprivrednici u blizini grada Kandahara na jugu zemlje bili su prisiljeni da ostave šipak i druge izvozne proizvode da propadnu, jer kamioni nisu mogli da stignu do njihovih tržišta preko granice.

Nakon posete pakistanskog ministra nije potvrđeno da li je postignut sporazum o ponovnom pokretanju letova avio kompanije Pakistan Internešnal (PIA), koja je obustavila letove za Kabul 14. oktobra pozivajući se na "teško mešanje talibana.

Odluka je doneta nakon što su talibani naredili aviokompaniji da snizi cene na nivo pre pada vlade koju je podržavao Zapad, a PIA je jedini strani prevoznik koji obavlja redovne letove iz Kabula.

XS
SM
MD
LG