Dostupni linkovi

Pajović: Konkretni rezultati o aferi "Snimak" su imperativ


Darko Pajović
Darko Pajović
Opozicioni prijedlog zakona o tome da predsjednički izbori budu poništeni nije dobio većinu u crnogorskoj Skupštini, ali su poslanici prihvatili da se otvori parlamentarna istraga i formira Anketni odbor o aferi 'Snimak', o čemu razgovaramo sa liderom Pozitivne Crne Gore, Darkom Pajovićem.

RSE: Skupština je u petak do kasno naveče zasjedala kako bi usvojila zaključke. Odbijen je prijedlog opozicije da se posebnim zakonom ponište predsjednički izbori, ali je jednoglasno prihvaćena inicijativa da se formira anketni odbor i pokrene parlamentarna istraga o aferi Snimak. Usvojen je i opozicioni prijedlog zaključaka o izgradnji povjerenja u izborni proces. Koliko ste zadovoljni takvim ishodom?

Pajović: Za zasjedanje je karakteristično zajedničko usvajanje zaključaka koji su veoma važni za proces demokratizacije u Crnoj Gori. Mislim da će najveći benefit od toga imati država Crna Gora i svi njeni građani jer definitivno jesmo na taj način, svi zajedno kao Parlament, poslali jednu snažnu i dobru poruku međunarodnim zvaničnicima.

RSE: Parlamentarna istraga, kao ni anketni odbor, nisu pokazali posebnu učinkovitost u slučaju Telekom, o navodnoj korupciji prilikom prodaje te kompanije. Mislite li da će političko i pravno procesiranje afere Snimak morati da da konkretne i jasne rezultate u pogledu krivice i odgovornosti? Je li to ono od čega neće odustati Brisel? Ove sedmice ste lično u evropskoj prijestolnici imali priliku da razgovarate sa evropskim komesarom Štefanom Fileom.

Pajović: U ime pozitivne Crne Gore definitivno ne bih pravio paralelu sa anketnim odborom koji je bio vezan za privatizaciji Telekoma jer mi tada nismo bili dio političke scene u Crnoj Gori. Daćemo svoj puni doprinos i vjerujem da će ishod biti sa konkretnim rezultatima. Definitivno mora doći do pomaka u rasvjetljavanju te afere i do konkretnih rezultata. To je imperativ Pozitivne Crne Gore. Zbog toga smo podržali anketni odbor. Vjerujem da je to na liniji svakog građanina Crne Gore. Njegov rad mora imati konkretne rezultate.

RSE: Brisel poručuje kako je alfa i omega za nastavak procesa evropskih integracija promjena Ustava Crne Gore u sferi pravosuđa. Te promjene, kako je sugerisala i Venecijanska komisija, trebalo bi da obuhvate dvotrećinsko biranje sudija Ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca u Parlamentu. Upravo u subotu zasjeda tužilački savjet, koji bi, prema nekim predviđanjima, mogao da za još jedan mandat na kormilu tužilaštva predloži Ranku Čarapić. Koliko je to izgledno nakon odluke Parlamenta da se tužilac u međuvremenu bira kvalifikovanom većinom?

Pajović: Mislim da to nije bilo realno i prije sjednice Skupštine. Poruke iz Brisela, koje su u ovom momentu vrlo važne i koje sa velikom dozom percepcije slušamo svi koji se time bavimo u Crnoj Gori, su definitivno ukazale na potrebu mijenjanja načina izbora vrhovnog državnog tužioca. I prije sjednice ovaj scenario nije bio realna i ne očekujem izbor novog vrhovnog državnog tužioca po ovom sistemu.

Dvotrećinska većina i ustavne promjene su potrebne i mislim da ni jedan od političkih subjekata više nema apsolutno nikakvu dilemu. To je prijeko potrebno, ne zbog međunarodnih zvaničnika i njihovog upozoravanja, već nama kao društvu i državi. Najveći činioci u tužilaštvu i sudstvu moraju biti nezavisni i ne mogu imati, kao do sada, jedan strahovito veliki politički uticaj. To je imperativ, ne samo Pozitivne Crne Gore, već imperativ u samom procesu evropskih integracija i dalje demokratizacije crnogorskog društva. To je obaveza svih nas i vjerujem da bilo ko od mojih kolega apsolutno nema nikakvu dilemu da te ustavne promjene moramo usvojiti što prije.

To sve je dobro jer govori o dozrijevanju svijesti o neophodnosti konkretnih koraka i rezultata u procesu za koji se deklarativno svi zalažemo. A to su evropske integracije. Na ovaj način ćemo ga i potvrditi i pokazati da mi jesmo spremni za koračanje naprijed u ovom procesu.

RSE: Posmatrači političkih prilika u Crnoj Gori čini se da fokus stavljaju na dalju evoluciju odnosa u vladajućoj koaliciji koja nikada nije bila klimavija, ali su očigledno niti koje povezuju DPS i SDP još žilave. Je li ključ političkih promjena u Crnoj Gori i njene dinamizacije u rukama SDP ili u rukama opozicije? Nazire li se u Skupštini neka nova politička osovina, ovoga puta između SDP i opozicije?

Pajović: Volio bih kada bih mogao biti veliki optimista i reći da se nazire neka nova većina, mada sam siguran da su još uvijek niti, koje povezuju SDP i DPS, jake i vjerujem da će još uvijek potrajati. U ovom procesu u kojem smo trenutno sada svaka konstruktivna inicijativa koja se podrži u Parlamentu i mimo njega je više nego dobro došla. Ono što ne bi valjalo generalno za crnogorsko društvo jeste da na taj način dajemo legitimitet nečemu što nije dobro.

Optimista sam i vjerujem da će doći do određenih promjena na političkoj sceni, mada mislim da su još uvijek veze između članica vladajuće koalicije mnogo jače nego želja da se otklonimo od svih loših stvari. Afera snimak i druge stvari koje su potresale Crnu Goru u prethodnih šest mjeseci do sada su bile više nego jasan signal da se stvari u Crnoj Gori moraju mijenjati. Ostavimo vremenu pred nama. Hoću da budem optimista, ali sada treba realno sagledavati stvari na tom polju.

RSE: Pozitivna Crna Gora ove sedmice obilježila je prvu godinu od osnivanja. U toku te godine ostvarili ste zavidan rezultat kao debitanti na parlamentarnim izborima. No čini se da vam se kasnije, odugovlačenje u formiranju lokalne vlasti u Nikšiću, obilo o glavu, padom rejtinga na ponovljenim izborima u tom gradu. Od politike vrha partije ogradio se i dio raspuštenog Političkog savjeta koji su činile ugledne nestranačke ličnosti. Šta je nauk koji izvlačite i kako vidite poziciju Pozitivne u bliskoj budućnosti? Koliko autonomnosti u vodenu stranačke politike, a koliko tješniju koordinaciju sa ostalim opozicionim subjektima?

Pajović: Pozitivna Crna Gora, kada je osnovana, osnovana je kao stranka koja je svoj imperativ postavila na demokratskim, društvenim i političkim promjenama. Sa toga puta mi nećemo skrenuti. Vrlo značajan podatak je da, kao i u životu svake stranke, imamo i uspona, ali i padova. Nakon godinu dana smo uspjeli da porastemo i povećamo rejting u odnosu na rejting koji je stranka imala na parlamentarnim izborima.

Saglasićemo se da jedna vrlo turbulentna godina iza nas. Mnogi drugi politički činioci prožive ono što je Pozitivna Crna Gora proživjela za godinu dana, možda čak i za čitavu deceniju. Vjerujem da smo snažniji i iskusniji. Vjerujem da smo stvorili mnogo više prijatelja nego što smo imali prije godinu dana. Pokazali smo svoju dosljednost u poštovanju principa za koje smo se zalagali tokom parlamentarnih izbora. To je ono od čega Pozitivna Crna Gora neće odustati.

Sarađujemo sa bilo kojim bližim ili daljim političkim subjektom na crnogorskoj političkoj sceni, ali ostajemo lojalni i vjerni onome što smo govorili u kampanji. Svaka dobra inicijativa koja je dobra za crnogorsku državu i društvo biće podržana od strane Pozitivne Crne Gore. Tu nemamo nikakvu dilemu. Proces odugovlačenja je iza nas, ali za proces odugovlačenja su potrebna dva činioca. Ne gledamo u prošlost, već u budućnost.

Vjerujemo da možemo mnogo više i mnogo bolje, a sasvim sigurno na onim dobrim potezima, ali i manje dobrim, ćemo pokušati u narednom periodu da izgradimo jaču i snažniju Pozitivnu Crnu Goru, koja je garant političkih i društvenih promjena u Crnoj Gori. Stvari u Crnoj Gori prije pojave Pozitivne i danas, nisu iste. Nama je drago da smo nakon 14. oktobra postali faktor koji je donekle uspostavio balans ili ravnotežu koja je do tada postojala između vladajućih i opozicionih struktura. Vjerujem da to može samo doprinijeti progresu crnogorskog društva i crnogorske države.
XS
SM
MD
LG