Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Premijeri nisu približili stavove


Ivo Sanader i Borut Pahor, 24. veljače 2009.

Susret hrvatskog premijera Ive Sanadera i slovenskog premijera Boruta Pahora prema očekivanjima nije približio stavove dviju država o spornoj graničnoj crti i o slovenskoj blokadi pregovaračkog procesa sa Europskom unijom i ulaska u NATO.

Slovenija i dalje inzistira na političkom dogovoru oko granice, kojim bi kapitalizirala svoju bolju pregovaračku poziciju, dok Hrvatska inzistira na pravnom rješenju, jer u pravnim argumentima vidi svoju prednost.

Slovenski premijer Borut Pahor je nakon današnjeg jednosatnog sastanka u Mokricama nedaleko Zagreba ponovio kako je medijacija najbolji put i korak prema rješenju problema.

Hrvatski premijer Ivo Sanader očito čeka da Slovenija nastavi biti „zemlja slučaj“, a u međuvremenu predlaže da se dovrši ono što je 2007. godine sa tadašnjim slovenskim premijerom Janezom Janšom dogovorio na Bledu – dogovor oko izlaska pred međunarodni sud:

„Postoje odluke dviju vlada, hrvatske i slovenske, o formiranju zajedničkih komisija za izlazak pred Međunarodni sud pravde. Dok god te komisije rade, dok god nisu zaključile svoj posao, nije uputno razmatrati nove inicijative.“


Sanader je ponovio kako je pitanje granica bilateralno, a ne europsko. Pahor je ponovio da, ako ne bude dogovora oko granice, Slovenija nastavlja blokadu hrvatskih pregovora, jer je - tvrdi slovenski premijer – Hrvatska u pregovorima upotrijebila dokumente koji prejudiciraju granicu. Sljedeći sastanak održat će se u Zagrebu.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG