Dostupni linkovi

Pahor u Srbiji: Države Zapadnog Balkana da zajedno uđu u EU


Sastanak slovenačkog predsednika Boruta Pahora i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, 14. maj
Sastanak slovenačkog predsednika Boruta Pahora i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, 14. maj

Zaključak samita Brdo-Brioni na Brdu Kod Kranja 17. maja u Sloveniji trebalo bi da bude deklaracija kojom se Briselu šalje poruka da bi države zapadnog Balkana trebalo zajedno da uđu u Evropsku uniju, jer je to najbolje rešenje za njih i EU, izjavio je u Beogradu predsednik Slovenije Borut Pahor.

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 14. maja, Pahor je rekao da je to ideja koja je najsvrsishodnija za mir i stabilnost u regionu.

“Ako u ponedeljak budemo jedinstveni i tu poruku pošaljemo u Brisel, to će biti dodatna vrednost za process proširenja EU. Očekujem otvoren i konstruktivan razgovor, bez obzira na pojedine razlike u stavovima, i verujem da će sa samita biti upućena deklaracija koja budi nadu za ubrzano proširenje EU”, rekao je Pahor.

Aleksandar Vučić konstatovao je da Srbija nema ništa protiv celovitog pristupa Evropskoj uniji.

“Naravno da će se uvek meriti ko je šta uradio, a ko ne, ali smo i za to da imamo značajniji geopolitički pristup celoj regiji Zapadnog Balkana. Ne postoje idealni odnosi ali mi smo na najboljem putu za Srbiju, a to je put u EU”, naveo je Vucic.

Svoju raniju izjavu da je protiv promene granica na Balkanu Pahor je objasnio konstatacijom da je posle ratova devedesetih došlo do formiranja novih granica, sa nadom novih država u evropsku ili evroatlantsku perspektivu.

“Ne verujem da je sada moguća mirna promena granica. U to sam ubeđen zbog kompleksnosti pitanja koja su povezana sa odnosima u tome delu jugoistočne Evrope. Mislim da je najbolje rešenje da steknemo razumevanje Brisela da je proširenje na taj deo Evrope najbolje rešenje za mir i blagostanje”, rekao je Pahor.

U medijima su se sredinom aprila pojavile tvrdnje o navodnom predlogu slovenačkog premijera Janeza Janeše za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, kao putu za rešavanje problema između šest država u regionu.

Neki mediji su preneli da je slovenački premijer Janez Janša navodno predao zvaničnom Briselu takozvani "non-paper", u kome se ocenjuje da proces raspada bivše Jugoslavije nije završen.

Zvaničnici EU su u nekoliko navrata takođe poručili da ne podržavaju ideju o promeni granica.

Aleksandar Vučić ponovio je da se Srbija zalaže za, kako je rekao, dijalog sa Prištinom pod okriljem Brisela.

“Smatramo da nijedan zamrznuti konflikt nije dobar. Ne bi trebalo da probleme ostavljamo budućim generacijama, već da dođemo do kompromisnog resenja. Ali, naravno, za tango je uvek potrebno dvoje”, zaključio je Vučić.

U ponedeljak, 17. maja, na Brdu Kod Kranja bice održan sastanak na kom učestvuju lideri zemalja Zapadnog Balkana, kojim se obeležava i 10 godina od pokretanja regionalne inicijative Brdo-Brioni.

Pahor je u Srbiju došao nakon posete Kosovu dan ranije, gde se susreo sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Tom prilikom Osmani je rekla da će se dijalog sa Srbijom nastaviti, te da će se u okviru tog procesa razgovarati o važnim pitanjima, ali ne o statusu i granicama Kosova.

Ona je podvukla da je status Kosova zauvek utvrđen 17. februara 2008. godine, kada je proglašena nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG