Dostupni linkovi

Pahor u Sarajevu obećao pomoć poljoprivrednicima u poplavljenim područjima


Borut Pahor sa članovima Predsjedništva BiH
Borut Pahor sa članovima Predsjedništva BiH
Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Prvo se susreo sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH. Razgovarali su o odnosima dviju država, ali i mogućnostima nastavka pomoći Slovenije građanima BiH iz poplavljenih područja. Predsjednik Slovenije obećao je konkretnu pomoć, te naglasio da će njegova država pomoći BiH, konkretno u poljoprivredi.

“Slovenija će biti fokisiurana na jedno područje u kojem može pomoći BiH nakon katastrofalnih poplava koje su je zadesile, a to je poljoprivreda. Naime, za to je zadužen ministar poljoprivrede i okoliša Slovenije, Dejan Židelj, koji je došao sa mnom, da napravimo svojevrsnu inventuru, šta je to što ljudima najviše potrebno. Mi možemo bh poljoprivrednicima donirati sjemena i neophodne mašine, kako bi nadomsjetili štetu uzrokovanu poplavama“, poručio je Pahor na konferenciji za novinare.

Predsjednik Slovenije rekao je kako je ova država na korak do izlaska iz recesije, ted a je spremna pomoći bh ekonomiju. Također, naglasio je da će Slovenija nastaviti podržavati BiH na putu evropskih integracija.

Pahor će se susresti i sa predsjedavajućim Vijeća ministara u BiH Vjekoslavom Bevandom, te članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru biće uručena i Međunarodna nagrada "Isa-beg Ishaković".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio se predsjedniku Slovenije na brzoj reakciji i pomoći prilikom katastrofalnih poplava, koje su zadesile BiH.

“U vrijeme najteže prirodne katastrofe koja je zadesila BiH u posljednjih 120 godina, piloti i helikopteri Republike Slovenije, spasili su na desetine ljudskih života u poplavljenim područjima, dok su na stotine tona pomoći iz Republike Slovenije, prve ušle u BiH”, podsjetio je Izetbegović.

U pratnji predsjednika Pahora je i ministar poljoprivrede i okoliša Republike Slovenije Dejan Židan koji će u srijedu imati sastanak s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisom Tučićem te s entitetskim ministrima zaduženim za poljoprivredu Stevom Mirjanićem iz RS-a, te Jerkom Ivankovićem Lijanovićem iz Federacije BiH.

Planirano je da ministar Židan te bh. i entitetski ministri posjete sjever zemlje, odnosno Posavinu da sagledaju situaciju u ovom dijelu BiH koji je poplavljen i gdje su u najvećoj mjeri uništeni ovogodišni usjevi.
XS
SM
MD
LG