Dostupni linkovi

Padaju brojne presude, ima li stvarne reforme crnogorskog pravosuđa?


Duško Šarić
Duško Šarić

Odluka Apelacionog suda da ukine presudu Pljevljacima Dušku Šariću i Jovici Lončaru, koji su u februaru osuđeni na po pet i po godina zatvora zbog pranja novca stečenog prodajom droge u fokusu je pažnje crnogorskih medija. Pokazuje li još jedno obaranje presuda dokle smo suštinski stigli u reformi pravosuđa i vladavini prava a u čemu Brisel i druge međunarodne adrese odavno traže stvarne pomake i opipljive rezultate?

Apelacioni sud odlučio je da ukine presudu Dušku Šariću i Jovici Lončaru zbog toga što ni tokom trećeg procesa, vijeće Bjelopoljskog Višeg suda nije otklonilo greške napravljene u prvom postupku. Podsjetimo, Duško Šarić brat je mnogo poznatijeg Darka Šarića kome se sudi u Srbiji u slučaju poznatom kao "Balkanski ratnik" za trgovinu kokaina iz Južne Amerike u Evropu, dok je Lončar bio direktor u firmi Šarića. Šta još jedno poništavanje presude za organizovani kriminal zapravo govori, dokle smo stigli u reformi pravosuđa kao jednom od glavnih zahtjeva koje pred Crnom Gorom stoji u procesu evropskih integracija? Boris Marić, član pregovaračkog tima za poglavlje 23 ispred Nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje.

“Samo govori o tome koliko se naši pravosudni organi i drugi nadležni organi u suštini bave statistikom a suštinu praktično da i ne diraju.“

A suština je takva da je još jedno obaranje presude Šariću i Lončaru samo nastavak padanja značajnih presuda pred najvišim sudskim instancama u Crnoj Gori.m Tako je Ustavni sud ukinuo osuđujuću presudu Damiru Mandiću za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića. Takođe, više puta je duže od decenije ponavljano suđenje za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića. Prvi veći slučaj korupcije i zloupotrebe službenog položaja u aferi Zavala vuče se po sudovima više godina. Sve to, prema riječima članice skupštinskog odbora za pravosuđe iz Pozitivne Crne Gore Azre Jasavić govori kako crnogorsko pravosuđe nije odmaklo u kadrovskim reformama.

Azra Jasavić
Azra Jasavić

“I da je neophodno da se sudski savjet na kvalitetan način pozabavi radom sudova i sudećih sudija u konkretnim predmetima. Takođe očekujem da će novi tužilac u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i sa Agencijom za nacionalnu beubjednost, omogućiti da imamo kvalitetne istrage i optužnice koje će, konačno, biti urađene na kvalitetan način. Samo kva litetna optužnica može dati kvalitetnu presudu. Nadam se da će do kraja godine bit takvih slučajeva.“

Akcenat na kadriranju lišenom bilo kakvog uticaja stavlja i Draginja Vuksanović, takođe članica odbora nadležnog za pravosuđe, ispred manje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije.

„S obzirom na to da se suočavamo sa velikim brojem ukinutih sudskih odluka u važnim predmetima, krajnje je vrijeme da se postavi pitanje odgovornosti onih koji imaju odlučujući uticaj na kadriranje u izboru sudija. Samo se kroz odluke koje su kvalitetne vraća povjerenje građana u pravosudne institucije. To ukazuje da se hitno mora izaći iz ovako lošeg stanja sa kojim se susrijećemo u sudstvu Crne Gore.“

Vlast: Obaranje presuda rad pravosuđa

Do još jednog obaranja značajne presude dolazi u trenutku kada sa zvaničnih crnogorskih adresa uvjeravaju da će do kraja godine biti ispunjena privremena mjerila u poglavlju 23, a koje se odnosi na reformu pravosuđa, vladavinu prava i borbu protiv korupcije. Od toga, međutim, prema riječima Borisa Marića, neće biti ništa.

“Kada govorimo o onome što treba uraditi ili zbog čega mi nemamo rezultate, prije svega u borbi protiv korupcije na visokom nivou i borbi protiv organizovanog kriminala, tu vidimo dvije stvari koje su ključne i koje, dok se ne otklone, teško možemo očekivati ikakve osim statističke podatke. Jedan je neprimjeren politički uticaj na pravosudne organe a ako to imate, onda kada znamo da politika, ili dio političkih elita ima spregu sa organizovamim kriminalom, onda je potpuno iluzorno očekivati da možemo da napravimo konkretan, jasan i jak rezultat na uspostavljanju vladavine prava.“

Sasvim drugačije procjene i očekivanja i nakon najnovijeg obaranja presuda u Crnoj Gori imaju u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista..

“Ja sam siguran da će Crna Gora da ispuni tražene uslove jer smo mi već krenuli prema otvaranju i davanju konkretnih rezultata u toj sferi i nema nam više povratka nego da samo idemo naprijed. U svakom slučaju smatram da ćemo sve to ispuniti bez obzira što se čeka na svaki mogući, po njima kiks, koji po meni to nije, jer i obaranje presuda je rad pravosudnih organa“, kaže poslanik Ljuiđ Ljubo Škrelja.

U međuvremenu u Podgorici je održan još jedan od okruglih stolova o dosadašnjim reformama u oblasti koje obuhvata pregovaračko Poglavlje 23, koje je jedno od najvažnijih za integraciju u Evropsku Uniju ali i NATO. Ana Novaković ispred Centra za razvoj nevladinih organizacija, pitala je šta je sa primjenom zakona i gdje su rezultati rada institucija.

“To pitanje treba postavljati dovoljno često i uporno da bi se problemi u pravosuđu i borbi protiv korupcije ne bi opet počeli rješavati donošenjem novih zakona ili izmjenama postojećih.“

I dok NVO sektor pita gdje su rezultati glavni pregovarač Crne Gore sa EU Andrija Pejović, poručuje kako su oni već vidljivi.

„Kada bismo krenuli u nabrajanje možda bi nam to uzelo dosta vremena. Imamo dosta oblasti u kojima se bilježe rezultati, od sudskih procesa za oblasti visoke korupcije do presjecanja krijumčarskih ruta...“

XS
SM
MD
LG