Dostupni linkovi

Zabilježen pad kriminaliteta, partije sumnjaju u podatke


Ranka Čarapić
Ranka Čarapić
Prema statističkim podacima koje je saopštilo crnogorsko državno tužilaštvo u godišnjem izvještaju o radu, zabilježen je pad kriminaliteta u gotovo svim oblastima.

Niti političke partije, ali ni samo državno tužilaštvo nije uvjereno da prezentovani statistički podaci prikazuju stvarno stanje u oblasti kriminala u Crnoj Gori.

U izvještaju o radu državnog tužilaštva Crne Gore se navode statistički podaci o tome da je prošle godine zabilježen trend pada kriminaliteta za preko 2 posto, da je smanjen broj djela iz oblasti zloupotrebe i prodaje droga za preko 17 odsto, takođe smanjen broj ubistava za nekoliko procenata.

Statistika Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, bilježi pad učinilaca krivičnih djela na organizovan način za skoro odsto, ali i povećanje učinilaca najtežih koruptivnih djela. Uz to je navedeno da nije bilo prijavljenih za krivično djelo pranje novca. Zbog toga je Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić zaključila da je po statistici stanje kriminaliteta u Crnoj Gori u 2010. godini bolje nego ranije

"Pa, tako čini mi se da je dobar podatak i da nas sve skupa može radovati da se već može govoriti o tendenciji pada nekih oblika, važnih oblika kriminaliteta", kazala je ona.

Pavlović: Naše državno tužilaštvo je jedino u okruženju koje specijalnim mjerama nije pribavilo nikakve relevantne dokaze o djelovanju domaćeg organizovanog kriminala iz sfere Darka Šarića.
Predstavnici odbora za politički sistem, posebno oni iz opozicionih stranaka su ocijenili da statistika državnog tužilaštva ne oslikava stvarno stanje u oblasti kriminaliteta u Crnoj Gori, te su naveli niz primjera koji idu u prilog suprotnoj ocjeni da je stanje kriminaliteta poražavajuće i da upravo vrhovnu državnu tužiteljku Ranku Čarapić smatraju kapitalno odgovornom za stanje organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca.

"Naše državno tužilaštvo je jedino u okruženju koje tim specijalnim mjerama nije pribavilo nikakve relevantne dokaze o djelovanju domaćeg organizovanog kriminala iz sfere Darka Šarića ili o tzv. visokoj korupciji. Kako tokom izvještajne godine nije bilo optuženih i procesuiranih slučajeva pranja kriminalnog novca naše državno tužilaštvo i po tome drži neslavni rekord u čitavom regionu",
kazao je poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović.

Poslanici su podsjetili vrhovnu državnu tužiteljku na optužnice koje su pale na sudovima gdje se sudilo za ratne zločine, za neotkrivanje najtežih krivičnih djela o kojima se vode istrage u državama regiona i o brojnim golim okom vidljivim vilama čiji su vlasnici službenici crnogorskih institucija.

Otkuda novac policijskim funkcionerima


Ervin Spahić iz Socijaldemokratske partije je naveo slučaj vila i hotela u Herceg Novom.
Aleksandar Damjanović, foto: Savo Prelević

"Tu je sud laičke javnosti jako meritoran. Znači svi građani znaju da se od policijskih plata to ne može stvoriti a imate velelepne hotele na obali mora i onda se normalno postavlja pitanje odkuda novac tim policijskim funkcionerima", rekao je Spahić.

I Aleksandar Damjanović iz Socijalsitičke narodne partije očekuje od tužilaštva da samostalno pokreće istrage o najtežim djelima što tužilaštvu zakon omogućava.

"Od momenta kada ste preuzeli istragu po novom Zakonu o krivičnom postupku samo razmišljam o tužiocu koji sam pokreće ono o čemu svi u Crnoj Gori pričaju i Željezaru i KAP i teške krađe u lokalnim samoupravama i pljačke državne imovine i tako dalje. Ovdje o tome nema ništa. To vam je još jedan minus, makar kod SNP-a",
naveo je on.

Državna tužiteljka je nedavno saopštila da rezultati borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala nedostaju jer policija ne daje tužiocu više ozbiljnih slučajeva korupcije. Državna tužiteljka se ovoga puta ispravila i optužila novinare da su je pogrešno protumačili.

"Izjava koju sam ja dala mislim da nije ni u kom smislu problematična. Nju su novinari učinili problematičnom svojim komentarima",
ocijenila je Čarapić.
XS
SM
MD
LG