Dostupni linkovi

Pacijent posle amputacije noge morao kući prevozom


Mirko Gojković
Šezdesetogodišnji Mirko Gojković sa tek amputiranom nogom i još nezaraslom ranom promenio je čak četiri prevoza da bi stigao do svog sela Brusnika na Goliji, nakon što je otpušten iz čačanske bolnice. Sanitet ga je prevezao od Čačka do Ivanjice, ali je tu morao da izađe i da, najpre automobilom, pa potom i minibusom i terenskim vozilom stigne do 50 kilometara udaljene porodične kuće.

Mirko Gojković je mislio da će sve biti u redu kada je sa amputiranom potkolenicom ispred čačanske bolnice ušao u sanitet ivanjičkog Doma zdravlja. Verovao je da će tim prevozom ići sve do kuće u Brusniku. Međutim, zapanjio se kada je shvatio da će od autobuske stanice u Ivanjici, do koje je dovežen, sam morati da se snalazi za dalji prevoz.

"Kad su me dovezli sanitetom iz Čačka, kolima su me odvezli do pred autobus i tu su me izbacili. Kartu nisam platio, nisam imao para", kaže Gojković.

Miloje Dunjić, predsednik MZ Devići, do koje je zbog lošeg puta minibus jedino mogao da dođe, bio je iznenađen kada je video da iz autobusa iznose čoveka bez jedne noge koji jeca od bolova. Odmah se ponudio da ladom nivom Gojkovića preveze do konačnog odredišta.

"Neshvatljivo je i neverovatno da zdravstveni radnici, ljudi kod kojih bi humanost trebalo da bude na najvišem nivou, da sebi dozvole takvo ponašanje i takav odnos prema bespomoćnom čoveku", kaže Dunjić.

Direktor Doma zdravlja u Ivanjici dr Milan Vasović kaže da Gojkovića niko od rodbine iz čačanske bolnice nije preuzeo ni tri dana nakon što su o tome obavešteni. On ističe da o načinu prevoza isključivo odlučuje lekar koji je zbrinuo pacijenta.

"Mi smo ga, pošto nam je sanitet bio u Čačku, prevezli do Ivanjice. Čovek je bio dobrog opšteg stanja, po izjavi lekara. S obzirom da u tom trenutku nismo imali slobodnih terenskih vozila, jer do njegove kuće ne može da se dođe sanitetom, doktori su ga zamolili da se nekako organizuje i da proba da sedi u autobusu. Pritom, od Čačka do Ivanjice je sedeo u sanitetu", objašnjava dr Vasović.

Portparol bolnice u Čačku dr Miroslav Sretenović naglašava da je ta zdravstvena ustanova ispoštovala svu proceduru kada je pozvala sanitet iz Ivanjice da preuzme pacijenta. On, međutim, nije želeo da komentariše reakciju ivanjičkih kolega.

"To je nešto što ide na ime lekara koji ga je lečio i on odlučuje o tome. Kada bi mene neko pitao, ja bih, možda, dao svima sanitet", kaže Sretenović.

Kako saznajemo, formirana je komisija koja bi trebalo da ispita čitav slučaj, a o svemu je obaveštena i inspekcija Ministarstva zdravlja koja će utvrditi da li je u postupanju lekara iz Ivanjice bilo propusta.
  • 16x9 Image

    Vladimir Nikitović

    U novinarstvu kao izveštač i reporter od 1994. Informativno-političkim novinarstvom bavi se od 1996. u redakciji čačanskog Ozon radija. Dopisnik Radija Slobodna Evropa od maja 2001. godine.

XS
SM
MD
LG