Dostupni linkovi

Kina i pacifičke ostrvske države u ključnom trenutku odnosa


Kineski ministar vanjskih poslova Van Ji
Kineski ministar vanjskih poslova Van Ji

Zabrinutost Zapada o značajnom jačanju uticaja Pekinga na Pacifiku povećana je najavom mogućeg sklapanja sveobuhvatnog sporazuma o ekonomskoj i sigurnosnoj saradnji Kine s deset malih ostrvskih država u Tihom okeanu tokom samita na Fidžiju ove sedmice, pišu svjetski mediji.

Sporazum Samoe i Kine

Ostrvska država Samoa potpisala je 28. maja bilateralni sporazum s Kinom, obećavajući "veću saradnju" dok kineski ministar vanjskih poslova nastavlja turneju po južnom Pacifiku izazivajući zabrinutost Zapada zbog nastojanja Pekinga da proširi svoj bezbjednosni otisak u cijelom regionu, piše agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Detalji dogovora nisu poznati i dolaze u vrijeme turneje kineske delegacije u osam zemalja, ali ranije procurjeli nacrt sporazuma poslat u nekoliko pacifičkih zemalja navodi kineske planove za proširenje sigurnosnog i ekonomskog angažmana u 10 zemalja.

U saopštenju samoanske vlade potvrđeno je da su se kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji i samoanski premijer Fiame Naomi Matafa (Mata’afa) sastali i razgovarali o "klimatskim promjenama, pandemiji te miru i sigurnosti". Navedeno je da će Kina nastaviti da pruža podršku infrastrukturnom razvoju različitim sektorima Samoe.

Kineska delegacija je prošle sedmice već posjetila Solomonska ostrva i Kiribati, a očekuje se da će u narednim danima posjetiti Fidži, Tongu, Vanuatu, Papua Nova Gvineju i Istočni Timor. Nacrt sporazuma i petogodišnji plan za zemalje južnog Pacifika dali bi Kini veći bezbjednosni otisak u regionu koji se, naglašava AFP, smatra ključnim za interese Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Odluka koja će oblikovati region

Curenje informacija o novom ekonomskom i sigurnosnom paktu otkrilo je da se Kina nada da će potpisati sporazum sa 10 pacifičkih zemalja što bi mogao fundamentalno promijeniti ravnotežu snaga u regionu koji se prostire na gotovo trećini svijeta. Sada se pacifičke nacije suočavaju s izborom koji će oblikovati regiju u narednim decenijama, ukazuje Gardijan (The Guardian).

Godinama su sigurnosni analitičari i političari upozoravali na uspon Kine na Pacifiku, ističe list dodajući da su kineski zvaničnici uz finansiranja infrastrukturnih projekata polako cementirali svoje saveze u malim ostrvskim državama u Tihom okeanu. Međutim, ističe Gardijan, prošle sedmice je Peking ubrzao tempo koji je počeo najavom putovanja kineskog ministra vanjskih poslova Vang Jia oko po Pacifiku od 26. maja do 4. juna.

Vangova prva stanica bila su Solomonska ostrva, koja su prošlog mjeseca potpisala kontroverzni sigurnosni sporazum s Kinom, izazivajući najgore strahove Kanbere i Vašingtona o mogućoj uspostavi kineske vojne baze na pacifičkim ostrvima. Iako Solomonska ostrva i Kina kažu da ne planiraju bazu, njihov pakt bio je samo početak.

S druge strane, dodaje list, nacrt sporazuma Kine i 10 pacifičkih zemalja pokriva mnoga područja među kojima je i prijedlog Pekinga da Kina bude uključena u obuku policije, sajber bezbjednost, osjetljivo morsko mapiranje i dobijanje većeg pristupa prirodnim resursima.

To bi, ukazuje Gardijan, značilo značajnu promjenu u regionalnom sigurnosnom poretku i stavlja pacifičke ostrvske zemlje čvrsto u centar geopolitičkog natezanja između Kine i SAD-a i njenih saveznika.

Pravo pitanje dolazi ove sedmice kada će Vang biti domaćin sastanka svojih pacifičkih kolega na samitu u Suvi, glavnom gradu Fidžija, i pozvati ih da potpišu sporazum. Neki pacifički lideri su nagovijestili spremnost da razmotre Vangov prijedlog, dok pojedini stručnjaci smatraju da bi sporazum značio “značajan gubitak strateške autonomije za pacifičke zemlje”.

Uvid u nacrt sporazuma

Nacrt sporazuma koji Kina nudi malim pacifičkim zemljama, u koji je uvid imao Asošiejtid pres (Associated Press), dokument pokriva sve – od sigurnosti do ribolova, dok petogodišnji akcioni plan spominje niz neposrednih poticaja koje Kina nudi pacifičkim nacijama.

U sporazumu se navodi da će zemlje ojačati "saradnju u oblastima tradicionalne i netradicionalne sigurnosti i zajednički se boriti protiv transnacionalnog kriminala i uspostaviti mehanizam dijaloga o kapacitetima za provođenje zakona i policijskoj saradnji".

Nacrt sporazuma također predviđa da se pacifičke zemlje "čvrsto pridržavaju" principa jedne Kine, prema kojem Tajvan, ostrvsku demokratiju sa samoupravom, Peking smatra dijelom Kine. To bi, ukazuje AP, također podržalo princip “nemiješanja” koji Kina često koristi kao sredstvo kojim odvraća države da govore o njenom stanju ljudskih prava.

U sporazumu se navodi da će Kina i pacifičke zemlje zajedno formulisati morski prostorni plan "kako bi optimizirali raspored morske ekonomije, te razvijali i racionalno koristili morske resurse, kako bi promovisali održivi razvoj plave ekonomije".

Kina također spominje mogućnost uspostavljanja zone slobodne trgovine sa pacifičkim zemljama i obećava više ulaganja u regionu mobilizacijom privatnog kapitala i ohrabrivanjem “konkurentnijih i uglednijih kineskih preduzeća da učestvuju u direktnim ulaganjima u ostrvske zemlje Pacifika“.

AP je također nabavio nacrt petogodišnjeg akcionog plana koji treba da stoji uz Zajedničku razvojnu viziju u kojoj se, između ostalog, navodi da će Kina u potpunosti podržati 2.500 vladinih stipendija do 2025. godine.

Kina se nada da će zemlje podržati unaprijed pisani sporazum kao dio zajedničkog saopštenja nakon sastanka ministara vanjskih poslova 30. maja na Fidžiju.

Australijski plan za Pacifik

Dok je kineski ministar vanjskih poslova potpisivao sporazum sa Samoom o jačanju diplomatskih odnosa 28. maja, novi lider Australije je rekao da ima "sveobuhvatan plan" za Pacifik, piše Rojters (Reuters) dodajući da Peking i Kanbera nastavljaju suparničke kampanje da pridobiju region.

Nedavni sigurnosni pakt Kine i Solomonskih ostrva uznemirio je Sjedinjene Države i njihove saveznike poput Australije jer strahuju od pojačanog vojnog prisustva Pekinga. Stoga je, dodaje Rojters, nova australska vlada lijevog centra postavila pacifička ostrva kao rani diplomatski prioritet.

Premijer Entoni Albaneze (Anthony Albanese), koji je položio zakletvu u ponedjeljak, 22. maja, poručio je u subotu, 28. maja da plan njegove laburističke vlade uključuje posvećenost obukama za odbranu, podršku pomorskoj sigurnosti, povećanje pomoći i ponovno angažovanje regiona na klimatskim promjenama.

Također u subotu, premijer Fidžija Frank Bainimarama rekao je da je imao "divan sastanak" sa australijskom ministricom vanjskih poslova Peni Vong (Penny Wong), koja ih je posjetila nekoliko dana nakon preuzimanja dužnosti kako bi pokazala opredijeljenost nove vlade za pacifička ostrva.

Promjena vlade pomoći će Australiji u nastojanjima da popravi odnose sa pacifičkim ostrvskim zemljama i odvrati ih da prihvate sveobuhvatni sporazum s Kinom, ukazao je Vašington post (The Washington Post).

Stručnjaci smatraju da je položaj Australije u regionu narušen zbog mlakog pristupa prethodne vlade u borbi protiv klimatskih promjena, te da je Albanezeov ambiciozniji klimatski plan ponudio mogućnost za poboljšanje odnosa sa mnogim pacifičkim ostrvskim državama.

Albaneze je prošle sedmice izjavio da će povećati pomoć i diplomatiju u regiji i proširiti mogućnosti stanovnika pacifičkih ostrva da rade i trajno se presele u Australiju.

Neka pacifička ostrva, dodaje Vašngton post, vide konkurenciju Pekinga i Kanbere kao šansu da se obezbijede sredstva za ekonomski razvoj i infrastrukturu njihovih zemalja koja je u lošem stanju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG