Dostupni linkovi

Oživljavanje pruge kojom je išao legendarni "Ćiro"


Na Palama je potpisan Memorandum o suradnji kojim bi se uskoro trebala obnoviti uskotračna pruga Sarajevo-Pale-Višegrad, odnosno pruga na kojoj je nekada vozio vlak „Ćiro“. Pruga će uvezati Sarajevo i Pale i Istočnu Bosnu. Paralelan projekat je i izgradnja gondole, koja će povezati Pale i Jahorinu. Sve skupa će višestruko doprinijeti razvoju turizma.

Uskotračna pruga Sarajevo-Pale-Višegrad izgrađena je davne 1906. godine, a ukinuta je 1978. godine. Ideja za njenu revitalizaciju nastala je prije nekoliko godina. Cilj je vratiti u funkciju prugu, ali ne na način tradicionalnog teretnog i putničkog prometa, nego isključivo na turističkoj osnovi. Fadil Čordalija, predsjednik Udruženja građana „Ćiro“:

„Od Sarajeva do Pala dužina trase je 11,5 kilometara. Trasa je u biti netaknuta, osim što ima jedan oštećen most dužine 40 metara. Ostalo se u vrlo kratkom roku može revitalizirati bez ikakvih problema. Sve ostalo, tuneli, mostovi na trasi je ispravno.“

Veljko Golijanin
Veljko Golijanin

Paraleleno sa revitalizacijom pruge gradi se i gondola koja će povezati gornje Pale i Jahornu. Dužina gondole bit će oko 6.500 metara i moći će prevoziti do tisuću i pol putnika u jednom satu. Projektom će biti proširene i skijaške staze na Jahorini za oko deset kilometara. Veljko Golijanin, direktor firme „Majnex“:

„Na jedan savremeni način spajamo Jahorinu sa Palama, odnosno prvim naseljenim mjestom, po uzoru na velike svjetske centre gdje to funkcioniše. Prvo naseljeno mjesto – tu je smještaj, tu su svi kapaciteti, a skijalište je na planini. Mi smo to praktično 'prepisali'.“

Miodrag Kovačević, načelnik Opštine Pale.

„Mi treba da sljedeće sedmice putujemo u Francusku, gdje ćemo ovaj projekat predstaviti partnerima u Francuskoj. Ovo je jako značajan projekat i sigurno je da će poboljšati turističku ponudu i Pala i Jahorine.“

Oba projekta, pored lokalne zajednice, dobila su suglasnost i Željeznica RS i Federacije, Ministarstva za kulturu i sport Federacije i Zavoda za zaštitu spomenika.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG