Dostupni linkovi

Političko potezanje genocida


Sandžak kao pokrajina: Sulejmana Ugljanin, predsednik Stranke demokratske partije Sanadžak
Sandžak kao pokrajina: Sulejmana Ugljanin, predsednik Stranke demokratske partije Sanadžak

Političko pozicioniranje jednog od vodećih sandžačkih političara ili opis stvarnog položaja većinskih Bošnjaka u ovoj oblasti na jugozapadu Srbije duž granice sa Crnom Gorom. U tom rasponu kreću se tumačenja poslednje izjave predsednika Stranke demokratske partije Sanadžak (SDP) i nekadašnjeg ministra u Vladi Srbije Sulejmana Ugljanina.

Kako je rekao, srpska država za Bošnjake predstavlja genocidnu tvorevinu, sa neprihvatljivim imenom i načinom njene organizacije.

Okolnosti su posebno osetljive i zbog toga što je Ugljanin te izjave dao u svojstvu predsednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) na pres konferenciji održanoj u ponedeljak.

Ugljanin je naveo i da Bošnjaci priznaju državu Srbiju, koja će biti zasnovana na vladavini prava, ali ne i srpsku državu, te od nadležnih zatražio za Sandžak status pokrajine, odnosno srednji nivo vlasti.

“Pojam srpske države su uveli ovi koji su danas na vlasti, a on je sam po sebi diskriminatorski nad svima koji ne pripadaju većinskom narodu. Mi insistiramo da u novom Ustavu Srbije Bošnjaci dobiju status naroda, da se Sandžaku obezbedi status pokrajine, odnosno srednji nivo vlasti, kao i na reviziji Akcionog plana za pristupanje Srbije Evropskoj uniji (EU)”, rekao je Ugljanin.

Dodao je da su u proteklih 28 godina državni organi "učinili sve da proteraju Bošnjake sa ovih prostora, da im obesmisle život", a da je ključna stvar koja se zamera vlastima u Srbiji, ali i susednim državama, "nepostojanje vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom".

Pitali smo neke od Novopazaraca kako su doživeli izjave Sulejmana Ugljanina:

Novopazarci o Ugljaninovim izjavama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00
Direktan link

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović ocenio je da je Ugljaninova izjava ne samo “katastrofalna i bedna”, već veoma uvredljiva, ne samo za Srbe već i za Bošnjake i sve druge građane.

On je uveren da će državni organi, u skladu sa Ustavom i zakonom, umeti da reaguju na ovu Ugljaninovu izjavu.

U Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP), čiji je osnivač potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, smatraju da ova Ugljaninova izjava ne doprinosi unapređenju odnosa između Bošnjaka i Srba u Sandžaku, niti poboljšanju položaja Bošnjaka u Srbiji.

Mirsad Jusufović, član Predsedništva ove partije koja čini okosnicu vlasti sa Ugljaninovom SDA u tri sandžačke opštine u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, kaže da je ovo bila tema i rečnik devedesetih godina, a da danas ljude u Sandžaku tište drugi problemi.

"Sandžak je jedan od najnerazvijenijih regiona u Srbiji i rad na njegovom ekonomskom razvoju, na poboljšanju uslova života građana, na svemu onome što danas ljude zanima kako da žive bolje, bila je jedna od osnovica formiranja naše koalicije sa Ugljaninom na lokalu. Naravno da je potrebno postići veći stepen decentralizacije u državi ali to je proces koji treba da se vodi kroz dijalog i smatram da niko u ovoj državi nema ništa protiv toga, ali jednostavno to se ne može postići kroz ultimativne zahteve. Naši zahtevi po tom pitanju treba da budu u saglasnosti sa ostalim delovima zemlje, jer svi žele decentralizovanu državu koja će biti mnogo funkcionalnija i bolja i čiji će efekti moći da se osete na lokalu", kaže Jusufović.

Političko pozicioniranje Ugljanina: Boban Stojanović
Političko pozicioniranje Ugljanina: Boban Stojanović

Politikolog Boban Stojanović smatra da se nekom vrstom opasnosti može smatrati bilo kakvo pominjanje autonomije i nekog novog nivoa vlasti ili pitanje državnosti Srbije.

"Ja nisam siguran da je stvarna pozadina ove izjave upravo to, već pre mislim da je to političko pozicioniranje Ugljanina, jer je u određenim oblastima u Srbiji uvek dobro govoriti o statusu autonomne pokrajine, statusu regiona, nekoj većoj vrsti autonomije određenih nivoa vlasti. Što se tiče dela izjave u kome Ugljanin trvdi da je srpska država za Bošnjake genocidna tvorevina, ona je većim delom zapaljiva i služi da napravi neku vrstu konflikta. Ta vrsta ratne tame je i dalje sveža zbog svega onoga što se dešavalo u odnosima Srba i Bošnjaka, tako da bi trebalo izbegavati teške reči da bi se prosto konflikt odmrzao", smatra Stojanović.

On dodaje da Ugljanin gađa na emocije i da pokušava da stvori neku vrstu etničkih tenzija u Sandžaku.

Inače, aktuelni tridesetpetočlani saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća je konstituisan novembra 2014. godine posle izbora koji su održanih mesec dana ranije, a na kojima je većinu mandata u Vijeću uzela “Lista za Bošnjačko jedinstvo – Dr. Sulejman Ugljanin”. Izbori za novi sastav Bošnjačkog nacionalnog vijeća biće održani ove godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG