Dostupni linkovi

Ovo su bakterije na vašem mobitelu


Ako mislite da je vaš mobitel čist, nema sumnje da ćete promijeniti mišljenje kada vidite fotografije bakterija koje se nalaze na vašem telefonu.

I nakon što obrišemo naše mobitele, oni dugo vremena zadržavaju "biološku historiju" svih naših aktivnosti. Studenti bakteriologije na Univerzitetu u Surreyju odlučili su otkriti šta se krije na njihovim mobitelima pa su ih utisnuli u petrijeve zdjelice i proučavali.

Iako su rezultati izgledali poprilično zastrašujuće, studenti su otkrili da je većina bakterija na našem mobitelu bezopasna. Svrha njihovog istraživanja bila je da pokažu bogatstvo života koji se odvija na telefonima.

Studenti su, ipak, pronašli bakterije koje izazivaju razne bolesti, kao što je Staphylococcus aureus, koju nalazimo u slučajevima trovanja hranom, sepse i nekih kožnih oboljenja. No, poznato je da su i sami ljudi nositelji bakterija.

"Ovo je neobičan, ali veoma efikasan način da studente upoznamo sa svakodnevnom mikrobiologijom. Ekološka 'niša' za Staphylococcus aureus su naše nosnice, pa tako kopanje nosa i kasniji doticaj sa uređajem mogu završiti prenošenjem patogena", kazao je Simon Park, viši predavač molekularne biologije.

Dodao je da rezultati pokazuju da mobiteli ne pamte samo brojeve telefona, već i historiju fizičkih kontakata sa drugim ljudima, tlom i drugim materijama.
XS
SM
MD
LG