Dostupni linkovi

Ove godine Zemljom će vladati mobiteli, a ne ljudi


Ilustracija
Ilustracija
Evo jedan podatak, o kojem zasigurno niste pomnije razmišljali - ove godine broj mobitela prijeći će broj ljudi na Zemlji.

Podaci su to dobiveni u najnovijoj analizi globalne razmjene podataka putem mobilnih uređaja, koju je provela kompanija Cisco Systems Inc. Znači, ove godine broj mobitela doseći će brojku veću od sedam milijardi, a Cisco predviđa kako će tih uređaja do 2016. godine biti čak 10 milijardi, prenosi BBC.

Do iste godine, mreže će prenositi 130 egzabajta podataka, što je ekvivalent čak 33 milijarde DVD diskova! Razmjena podataka putem mobilnih uređaja u 2011. godini bila je osam puta veća od ukupne veličine podataka na internetu 2000. godine, stoji u izvještaju.

Istovremeno, mobilni operateri muku muče sa sve većom potražnjom korisnika za prijenosom podataka. Trenutno, prosječni smartphone uređaj koristi oko 150 megabajta podataka mjesečno, no u Ciscu očekuju kako će ta brojka značajno narasti do 2016. godine. Tada bi mjesečna količina podataka na smartphone uređajima trebala narasti do 2,6 gigabajta.

"Do 2016. godine, 60 posto korisnika mobilnih telefona u svijetu, što je oko tri milijarde ljudi, ući će u takozvani 'gigabajt klub', te će raditi promet veći od gigabajta podataka mjesečno", rekao je Suraj Shetty iz Cisco Systemsa.

Još jedan faktor koji će doprinijeti povećanju prometa jest 4G mreža, korištenjem koje će mogućnost za većom razmjenom podataka porasti za 28 posto.

Postoji opće mišljenje kako iPhone uređaji koriste jaču širokopojasnu mrežu, no u Ciscu su došli do podataka kako je to daleko od istine, jer smartphone uređaji koji koriste Android operativni sustav imaju jednak ili čak veći promet podataka od iPhone uređaja.
XS
SM
MD
LG