Dostupni linkovi

Ove godine otkriće planete na kojoj će biti moguć život


Ilustracija
Ilustracija
Eksperti tvrde da će naredne godine biti pronađena prva planeta na kojoj će biti moguć život baš kao na Zemlji te da će to otkriće mnoge natjerati da se zapitaju o mjestu čovječanstva u svemiru.

Iako su astronomi posljednjih godina pronašli relativno veliki broj egzoplaneta koje imaju jednu ili dvije slične osobine sa Zemljom, kao što su veličina ili površinska temperatura, još uvijek tragaju za planetom koja posjeduje sve ili većinu karakteristika koje ima naša planeta. Eksperti kažu da će se to promijeniti 2013. godine.

"Veoma sam siguran da će prva planeta, Zemljina blizanka, biti otkrivena naredne godine", rekao je Abel Mendez sa Univerziteta u Perto Ricu.

Prve egzoplanete koje se kreću oko zvijezda sličnih Suncu su otkrivene 1995. godine. Od tada je otkriveno više od 800 svjetova izvan našeg solarnog sistema, a još mnogi kandidati očekuju potvrđivanje statusa egzoplaneta.

Svemirski teleskop Kepler je od 2009. godine otkrio više od 2.300 potencijalnih egzoplaneta. Do sada je ovaj status potvrđen za samo sto od njih, ali naučnici vjeruju da će taj status dobiti njih još najmanje 80 posto.

Međutim, nijedna od ovih otkrivenih planeta nije dovoljno mala da bi predstavljala blizanku Zemlje. Sve planete veličine Zemlje su preblizu svojim zvijezdama i nisu podobne za život.

Ipak, većina eksperata vjeruje da će uskoro biti otkrivena kamena planeta veličine Zemlje, koja oko svoje zvijezde kruži na savršenoj udaljenosti. Ukoliko bi ovakva planeta zaista bila otkrivena, to otkriće bi imalo veliki utjecaj na čovječanstvo.

Naučnici se nadaju da bi otkriće takve planete natjeralo našu vrstu da napravi prve stvarne korake izvan našeg solarnog sistema.
XS
SM
MD
LG