Dostupni linkovi

Otvoreno prvo Odjeljenje za podršku žrtvama i svjedocima u BiH


Detalj sa otvaranja
Detalj sa otvaranja

U Osnovnom sudu Brčko distrikta otvoreno je Odjeljenje za podršku svjedocima, jedno od 16 planiranih u Bosni i Hercegovini. Radi se o UNDP-ovom projektu podrške žrtvama i svjedocima u BiH, kojeg finansira Ambasada Švicarske u BiH.

Švicarski veleposlanik u BiH Heinrich Maurer kaže da je otvaranje odjela za podršku svjedocima pri okružnim, županijskim i Sudom Brčko distrikta samo jedna karika uspostavljanja dugog lanca kojeg čini neovisno pravosuđe. Implementacijom ovog projekta na čitavom teritoriju BiH bit će uspostavljen jedinstven mehanizam za podršku svjedocima.

„Švicarska je itekako zainteresirana za pružanje potpore zemljama poput BiH u uspostavi i jačanju pravosudnog sustava koji je u dobroj funkciji i koji je neovisan. Što se tiče financiranja, do sada je za ovo donirano oko 200.000 švicarskih franaka", kazao je Heinrich Maurer, veleposlanik Švicarske konfederacije u BiH.

Damir Hadžić, koordinator za podršku svjedocima razvojnog programa UN-a u BiH kaže da je uspostavom Odjela za podršku svjedocima proširen mehanizam za podršku na 50% jurisdikcija u BiH i 70% teritorije BiH.

„Što znači pružanje podrške? Mora se razjasniti da podrška svjedocima nije isto što i zaštita svjedoka. Zaštitu svjedoka, u fizočkom smislu, pruža sudska policija BiH. Podršku svjedocima, u smislu administrativne podrške i psihosocijalne podrške, pružaju Odjeli za podršku svjedocima. To u praksi znači, da ovaj sud ili predsjedavajuća vijeća, kada u određenom predmetu potvrde optužnicu, prosleđuju informacije o svjedocima stručnom suradniku ili suradnici za potvrdu svjedocima. Kroz ovaj projekat ta osoba je zaposlena i istrenirana da može obavljati te poslove“, navodi Hadžić.

Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta Jadranko Grčević kaže da je otvaranje Odjela za podršku svjedocima u Osnovnom sudu Brčko distriktaveoma važan trenutak za Brčansko pravosuđe. Osim adekvatno opremljenog prostora, tu će biti uposleno i jedna profesionalna osoba koja će se baviti podrškom traumatiziranim osobama tijekom istrage, svjedočenja i sudskog postupka.

„Mi jednostavno smo imali problem oko zaštite svjedoka u vrlo osjetljivim pitanjima, i uglavnom ti svjedoci su bili prepušteni sami sebi. Ja ne govorim samo o punoljetnim licima, već govorim i o maloljetnim licima. Potrebno je angažirati neko profesionalno lice, koje će se baviti takvim svjedocima, u smislu psihičke podrške, rješavanja određenih njihovih trauma“, ističe Grčević.

U Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH ističu da imaju veliki problem sa svjedocima koji jednostavno odbijaju da svjedoče, plašeći se za osobnu sigurnost. Potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Ružica Jukić, kaže da ubuduće svjedoci neće morati strahovati jer će u potpunosti biti zaštićeni.

„Ne morate biti izloženi da vas vidi optuženi, a to je veoma važno. Učinili smo jedan veliki, veliki korak. Naravno, ovo će ići dalje u dogradnju“, poručila je Jukić

XS
SM
MD
LG