Dostupni linkovi

Otvoreno Mostarsko proljeće


U Galeriji kraljice Katarine, Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača, u ponedjeljak uveče je u Mostaru otvorena 16. po redu kulturna manifestacija „Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće“. Prigodnoj svečanosti, pored velikog broja umjetnika i građana, prisustvovale su i brojne zvanice bh. vlasti, te diplomatskog kora.

Taj festival kulture, koji je član Evropske asocijacije festivala, otvorenim je proglasio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda.

„Šesnaestu godinu zaredom, uz miris mostarske lipe i behara, Matica hrvatska sprema nam ovaj veličanstveni događaj, čiji se odjeci čuju daleko od Mostara, daleko od Hercegovine, pa i od ovog dijela Evrope“
, rekao je uz ostalo Bevanda.


Ljerka Ostojić
Ljerka Ostojić
U uvodnom obraćanju gostima, predsjednica Matice hrvatske Mostar i inače rektorica Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Ljerka Ostojić rekla je uz ostalo da festival „Dani Matice hrvatske Mostar – Mostarsko proljeće“ već godinama prikazuje 'vrijednosni vrh kulturnog stvaralaštva, cjelokupne kulturne posebnosti, ne samo BiH, već i regije, pa i šire'.

„Možemo s pravom reći da smo odmah širom otvorili vrata svima, u dubokom uvjerenju da se tek poznavanjem svoje i poštivanjem tuđih kultura stvaraju nove vrijednosti“, rekla je uz ostalo Ostojić.

Ona je naglasila da ta manifestacija 'postaje središte kulturnih zbivanja' i važna tačka, čak i na kulturnoj mapi Evrope.

Pisma podrške uputile su brojne ličnosti regiona, među kojima su i premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, te premijer Republike Hrvatske, Zoran Milanović.

Ambasador RH u Sarajevu, Ivan Del Vechio pročitao je poruku ministrice kulture te zemlje, Andree Zlatar Violić. „Od svoje obnove, 1998. godine, Matica hrvatska u Mostaru, festivalom 'Mostarsko proljeće', izuzetnom kulturnom manifestacijom međunarodnog značaja, doprinosi stvaranju kulturnog i umjetničkog uporišta, prepoznatljivog mjesta susreta, dijaloga i tolerancije za sve svoje sudionike“, stoji uz ostalo u poruci hrvatske ministrice.

Inače, festival „Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće“ trajat će od 28. aprila do 3. juna. Za to vrijeme publika će moći vidjeti oko trideset događaja - niz predstava, koncerata, filmskih projekcija, izložbi, te drugih kulturnih sadržaja. U Mostaru će u nešto više od mjesec dana nastupiti umjetnici iz devet zemalja – Španije, Turske, te BiH i država regiona.

„Gosti ove godine dolaze iz Republike Turske, iz Španije, iz svih zemalja okruženja, ponajprije iz Republike Hrvatske dosta je ansambala, ali bit će i gosti muzičari iz slovenačke i beogradske filharmonije“,
izjavila je u ponedjeljak za Radio Slobodna Evropa, predstavnica za javnost Matice hrvatske Mostar, Misijana Brkić-Milinković.


Juso Nikšić i Florijan Mičković
Juso Nikšić i Florijan Mičković
Već prve večeri festivala publika je mogla vidjeti izložbu trojice poznatih mostarskih slikara - Juse Nikšića, Florijana Mićkovića i pokojnog Krešimira Ledića, nakon čega je uslijedio nastup klapâ, te gostiju Zorice Kondže i Joška Banova.

Među učesnicima na festivalu su još, među ostalim, i poznati hrvatski muzičar Gibonni, mjuzikl „Jalta, Jalta“, zatim španski flamenkaši trupa Arrbalero i legendarni Pedro Fernandez, dok Turci dovode svoje gitariste, slavnu akustičarsku grupu Mavi Syah.

Narodno pozorište Republike Srpske odigrat će predstavu Branislava Nušića „Ožalošćenu porodicu“; sarajevski Kamerni teatar 55 „Žabu“, dok će mostarski glumac Ivo Krešić odigrati monodramu „Otirač“. Kuća Opera bb iz Zagreba, Istarskog narodnog kazališta i Gradskog kazališta Pula, uz Simfonijski orkestar Mostar i muzičare iz Zagrebačke, Ljubljanske i Beogradske filharmonije, priredit će komorni program, što je samo dio sadržaja ovogodišnjeg „Mostarskog proljeća“.
  • 16x9 Image

    Mirsad Behram

    Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG