Dostupni linkovi

Posebna traka za "Otvoreni Balkan" na granici Srbije i Severne Makedonije


Tabla "Otvoreni Balkan" na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce
Tabla "Otvoreni Balkan" na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce

Na ulaznoj strani graničnog prelaza između Srbije i Severne Makedonije Preševo-Tabanovce postavljena je tabla ''Open Balkan'', kojom je obeležena traka namenjena prevoznicima kompanija iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije sa statusom ovlašćenog privrednog subjekta, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Srbije 7. aprila.

Sporazumi o priznavanju statusa ovlašćenih privrednih subjekata, prema ranijem saopštenju Ministarstva finansija iz 2021, pojedinim kompanijama u velikoj meri olakšavaju prelazak granice i druge benefite.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je cilj inicijative "Otvoreni Balkan" da se značajno ubrza protok robe i usluga, stvori jedinstveno tržište radne snage i bolji uslovi poslovanja za kompanije.

To će, prema njegovim rečima, neminovno dovesti do bržeg razvoja privrede i višeg životnog standarda građana zemalja potpisnica sporazuma u okviru navedene inicijative.

„Kamioni ne treba satima da čekaju na granicama, već da se sve potrebne procedure sprovode brzo i efikasno. Na ovaj način slušamo glas privrede i utičemo na dalje poboljšanje privrednog ambijenta u našoj zemlji“, rekao je Mali.

On je rekao i da su u okviru navedene inicijative potpisani sporazumi koji, osim olakšavanja trgovine, treba da doprinesu i saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Mali je podsetio i da je potpisan sporazum koji će omogućiti uvođenje jedinstvene radne dozvole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

„Rešavamo pitanja koja muče privredu poput čekanja na granicama i komplikovanih administrativnih procedura, ili nedostatka radne snage. Sve su to stvari koje donose mnogo koristi svim zemljama članicama Otvorenog Balkana“, zaključio je Mali.

Šta je "Otvoreni Balkan"?

Inicijativa "Otvoreni Balkan", koja se u početku zvala "Mali Šengen", osnovana je oktobra 2019. godine.

Tada su se u Novom Sadu, na severu Srbije, sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, i potpisali deklaraciju o namerama o uspostavljanju "Malog Šengena" između tri zemlje.

Na sastancima delegacije ove tri zemlje odlučile su da se slobodno kretanje njihovih državljana obavlja uz lične karte, a da se od 1. januara 2023. ukinu carinske kontrole.

Takođe su potpisani sporazumi o saradnji na prevenciji i otklanjanju posledica elementarnih nepogoda.

U decembru 2021. potpisani su sporazumi koji olakšavaju dobijanje papira za radnike iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kao i nekoliko sporazuma iz oblasti veterine i fitosanitarne inspekcije.

Iako su inicijatori "Otvorenog Balkana" više puta ponovili da je ova inicijativa "inkluzivna" i pozivali druge zemlje Zapadnog Balkana da joj se priključe, države iz okruženja – Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Kosovo – ne gledaju sa entuzijazmom na tu ideju.

Političke stranke na Kosovu, na vlasti i u opoziciji, ocenjuju da je takva inicijativa bez vizije i opasna.

Politički predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine drže se stava da ne postaju deo inicijativa koje se mogu posmatrati kao alternativa njihovom putu ka integraciji u Evropsku uniju.

XS
SM
MD
LG