Dostupni linkovi

Otvorene renovirane zgrade Opštine i Doma zdravlja u Maglaju


Maglaj, otvaranje renovnarnih zgrada lokalne samouprave
Maglaj, otvaranje renovnarnih zgrada lokalne samouprave

U Maglaju su u srijedu otvorene zgrade Opštine i Doma zdravlja koje su obnovljene u okviru EU Programa za oporavak od poplava.

Iz EU programa za oporavak od poplava na području Maglaja uloženo je oko četiri miliona eura. Najviše sredstava je izdvojeno za obnovu javnih institucija i ustanova. S druge strane Evropska unija ima još novca za pomoć ugroženim područjima nakon prošlogodišnjih poplava, ali ta sredstva još ne mogu biti utrošena.

„Takođe, mi imamo još jednu rundu pomoći koja je spremna, dakle, za oporavak od poplava. Međutim, potrebno je donijeti određene zakonodavne akte da bi se to iskoristilo. Dakle, radi se o ratifikaciji konkretnog dokumenta koji se zove Okvirni sporazum i to moraju učiniti organi BiH“, kaže zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi.

Zamjenik šefa delagacije EU u BiH sa načelnikom Opštine Maglaj otvorio je zgradu lokalne uprave koja danas, iako renoviranje još nije potpuno završeno, izgleda bolje nego prije majskih poplava.

„Šalter sala je urađena po najsavremenijim evropskim standardima. To je donacija Vlade Švicarske. Donacija EU jeste građevinska sanacija objekta, fasada, utopljavanje, izmjena grijanja. Imamo još nekoliko kancalerija koje su bez ikakvog namještaja“, objašnjava naćelnik Maglaja Mehmed Mustabašić.

Zahvaljujući Programu Evropske unije za oporavak od poplava i drugim međunarodnim donatorima obnovljen je i Dom zdravlja u Maglaju u koji je stigla i savremenija medicinska oprema.

„Nama trenutno ne fali ništa osim rentgen aparata. Proces njegove nabavke je u toku“, kaže direktorica ove zdravstvene ustanove dr Emira Drnda Čičeklić.

I građani Maglaja željno iščekuju rješenje ovog problema.

„Ideš i plaćaš u Tešanj, Zenicu ili Tuzlu“, navodi stanovnik maglaja Mustafa Mehinović.

Istovremeno među građanima Maglaja kojima su klizišta uništila kuće u maju prošle godine raste nezadovoljstvo jer se njihovi osnovni problemei ne rješavaju. Zbog toga ne isključuju mogućnost protesta pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

„Zadovoljni smo obnovoma javnih objekata u naćem gradu. Nismo zadovoljni jer do danas nije pronađeno rješenje za totalno uništene objekete u mjesnim zajednicama Bradići, Strajište, Ulišnjak i Kosova, gdje imamo 49 uništenih kuća. Već je prvi avgust a nismo još nijednu ciglu ugradili. U petak ćemo imati zadnju informaciju i u ponedjeljak se najvjerovatnije upućujemo pred Vladu Federacije sa svim građanima u autobusima. Više ne možemo čekati“, kaže predsjednik MZ Bradići Šefik Ridžal.

U Opštini Maglaj kažu da im je za rješavanje ovoga problema potrebna pomoć te ističu da upravni odbor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima već četiri i po mjeseca nije održao nijednu sjednicu.

XS
SM
MD
LG