Dostupni linkovi

Cipar: Otvorene banke, protesti zbog sporazuma


Banke u Kipru ponovo otvorene usred finansijske krize
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Banke u Kipru ponovo otvorene usred finansijske krize

Ciparske banke, nakon gotovo dva tjedna pod ključem, ponovno su otvorile vrata gradjanima, ali, dnevno, na samo šest sati. Tokom noći iz Centralne banke stizali su kamioni s novcem u filijale. Redovi štediša pred bankama, ali i pojačne mjere sigurnosti. Oko banaka rasporedjen je veliki broj policajaca, ali i pripadnika zaštitarskih tvrtki.

Gradjani su pohrlili po svoje novce, no dnevno mogu podići tek 300 eura , i ne mogu unovčiti čekove. Ograničeno je i korištenje ciparskih kreditnih kartica izvan otoka, a oni koji putuju u inozemstvo mogu iznijeti tisuću eura. Transakcije veće od pet hiljada pa do 200 hiljada eura odobrava posebni komitet, dok je za transfere iznad 200 tisuća potrebna posebna dozvola.

Ministar financija Michalis Sarris za mjere, koje gradjani smatraju drakonskim, kaže da su privremene i objašnajava ih "nedostatkom likvidnosti i rizikom od odljeva kapitala, što može dovesti do kraha kreditnih institucija, ali i destabilizacije cijelog gospodarstva. Burza u Nikoziji ostaje zatvorena do poslije uskrsnih praznika.

Cipar je prva zemlja u eurozoni koja je nametnula kontrolu kapitala što je uvjet za paket pomoći koji zemlju spašava od bankrota. Cipar nastoji osigurati 10 milijardi eura financijske trojke - Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Mnogi ekonomisti predvidaju da bi mjere kontrole mogle biti na snazi više mjeseci. I dok većina stručnjaka ističe da su ovakvi potezi u suprotnosti sa slobodnim kretanjem kapitala, Evropska komisija je u četvrtak saopćila da svaka članica u odredjenim okolnostima i pod strogom kontrolom može poduzeti takav korak, ali da je potrebno što prije osigurati slobodno kretanje kapitala.

Sporazum s „ trojkom“ je pomogao mediteranskom otoku da izbjegne financijski krah i mogući izlaz iz eurozone, ali je također izazvao bijes kod kuće.

U srijedu uvečer je oko 2.000 ljudi demonstriralo pred predsjedničkom palačom u Nikoziji. Jedan od njih je bio 20 godišnji Mathew Elefteriou.

"Mislim da bismo trebali zaboraviti na trojku kreditora koja nas je prisilila da prihvatimo mjere štednje. Gradjani nisu ništa krivo učinili. Banke su te koje bi trebale platiti, a ne narod."

Ugledni ekonomist, nobelovac Pol Krugman, u svom blogu u New York Timesu, predlaže Cipru da odmah napusti eurozonu, da pokrene vlastiti bankarski sustav, devalvira svoju valutu, što će omogućiti turistički bum, ali i potaknuti druge izvozne grane djelatnosti poput poljoprivrede. No, Krugman piše kako je svijestan da ciparski lideri iz političkih razloga ipak neće napustiti eurozonu.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG