Dostupni linkovi

Otvorena nova zgrada Ambasade SAD u Beogradu


Otvorena nova zgrada Ambasade SAD u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
Tri godine nakon postavljanja kamena temeljca, na beogradskom Dedinju svečano je u ponedeljak otvorena nova zgrada ambasade SAD. Domaćin, američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi i premijer Srbije Ivica Dačić poručili su da je novo zdanje simbol čvrstih veza i prijateljstva dve zemlje.

„Sa preko 130 godina zajedničke istorije, naše dve zemlje delile su prijateljstvo, ali i savezništvo. Borili smo se na istoj strani kao pobednici u Prvom i Drugom svetskom ratu. U ovim istorijskim danima koji imaju više optimizma kada razmišljamo o budućnosti, dok Srbija dobija datum za otpočinjanje pregovora sa EU, ova nova zgrada stoji kao konkretan primer američke dugoročne privrženosti Srbiji. Neka ona postane trajni simbol vrednosti koje naše dve zemlje dele, simbol bolje budućnosti kojoj težimo, ali i simbol obaveze koju imamo prema našoj deci i unucima, ostavljajući im bolji svet od onog koji smo mi primili od svojih roditelja“, rekao je ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Na otvaranju kompleksa koji se, sa sedam zgrada, prostire na površini od 14.000 kvadrata i koji je, uz najviše ekološke standarde, jedan od najmodernijih u regionu, premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da su odnosi SAD i Srbije u stalnom usponu i da je njihovo razvijanje jedan od prioriteta Srbije.

„Posebno cenimo podršku koje su SAD u dosadašnjem periodu pružale Srbiji u ostvarivanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Srbija je posvećenost ovom putu potvrdila potpisivanjem sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom u čijoj će implementaciji ostati dosledna i nakon odluke Saveta EU. Uveren sam da će Srbija i SAD u narednom periodu dodatno ojačati i proširiti bilateralnu saradnju na svim poljima, posebno u oblasti ekonomije“, naveo je Dačić.

Podsećamo, ambasada SAD do aprila se nalazila u centru Beograda, u ulici Kneza Miloša. Ova zgrada bila je zapaljena tokom nereda na mitingu povodom proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, nakon čega su pojačane mere bezbednosti, a svi prozori zazidani. Izgradnja novog zdanja na Dedinju počela je 2010. godine, u vreme mandata ambasadorke Meri Vorlik.

Zamenica direktora američkog Biroa za građevinske poslove Heder Tauzend rekla je da je u kompleks, na čijoj je izgradnji radilo 1.600 radnika iz SAD, Evrope i Srbije, uloženo 149 miliona dolara i da je izgrađen tako da ne ugrožava životnu sredinu.

Prva diplomatska misija SAD u Srbiji otvorena je 1882. godine i tada je imala je samo jednog diplomatu.

“On je, pored Srbije, bio zadužen i za Grčku i za Rumuniju. Posle više od 130 godina, veliko je zadovoljstvo stajati ovde i videti misiju koja je okupljena pod jednim krovom u novoj savremenoj zgradi. Ovo je trenutak koji smo tako dugo čekali", rekao je zamenik državnog sekretara za menadžment Stejt departmenta Patrik Kenedi.

U novoj zgradi američke ambasade zaposleno je 350 ljudi, a njeno otvaranje obeleženo je presecanjem vrpce, otkrivanjem ploče i zdravicom koju je održao ambasador Majkl Kirbi.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG